turnee sah

Mariana Ionita – organizator turnee sah

SAH, COMPETITII SI PERFORMANTA

Festivalului Internațional de Șah – FISCA se distinge printre turneele de sah ca cel mai mare eveniment șahist internațional din România si s-a încheiat de curând.

Ne-am propus să vorbim despre acest eveniment luând în considerare beneficiile pentru educație și formare a copiilor și a tinerilor, indiferent dacă practică șahul ca sport de performanță ori doar ca pasiune și joc.
În același timp, avem în vedere popularizarea șahului ca instrument de dezvoltare personală pentru adulți, în special promovarea jocului de șah în mediul business.

AUTOR: Monica-Teodora Stefanescu       – VEZI PREZENTAREA –


 

 

  1. turnee sahContext
  2. Informații generale
  3. Premii
  4. Personalități prezente din lumea jocului de șah
  5. Implicarea BUSINESS în susținerea șahului de performanță
  6. Activități diverse la FISCA
  7. Sponsorizari
  8. Taxe și costuri
  9. FISCA 2020

 

 


Află totul despre FISCA 2019, dar și avantajele / beneficiile practicării șahului atât pentru formarea și educarea tinerilor și a copiilor, cât și despre dezvoltarea personală a adulților și beneficiile șahului pentru mediul business.


Context

turnee sah

Fie că i se spune Jocul Minții, sau Jocul Regilor, Șahul reușește să pătrundă în mințile și inimilor oamenilor dincolo de nivelul activitătilor recreative pană la stadiul de pasiune.

Simularea războiului, cu toate legile lui, la scară redusă, face din șah un bun facilitator în cadrul training-ului specific dezvoltării aptitudinilor și abilităților de business pe zona de management, la toate nivelurile lui, de la operațional pană la strategic.
Practici și crești în concepte precum: competiție, fairplay, strategie, tactică, planificare, previziune.

Aparatul analitic care stă la baza procesului de luare a deciziei, managementul timpului, lucrul în echipă, aplicarea noțiunilor de strategie și tactică șamd, sunt doar câteva dintre aspectele de business care pot fi imbunătătite prin programe de training având șahul drept motor principal.

Conform unui articol publicat de Federația Mondială de Șah (FIDE), printre cele mai des citate beneficii ale practicării șahului, sunt:

  • Gândirea critică, îmbunătățirea abilităților de evaluare a punctelor tari și a punctelor slabe, stabilind judecăți de valoare și de luare a deciziilor
  • Sensul etic. Îmbunătățește atitudinea și comportamentul general.

Bill Clinton aprecia că șahul ajută studenții să-și dezvolte abilitățile de analiză și gândire, de concentrare și să-și îmbunătățească autocontrolul și încrederea în sine.               

TOP PAGE

Despre jocul de șah se afirmă că poate contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Șahul îi învață pe copii cum să gandesca, cum să-și educe voința.
Practicarea șahului și participarea la turnee sah este de ajutor pentru maturizarea emoțională, îi pune pe copii în situația de a-și administra emoțiile și îi ajută să-și formeze o mentalitate pozitivă, contribuind la dezvoltarea inteligenței emoționale.

Prin șah, copilul își dezvoltă spiritul independent, fiind pus în situația de a lua decizii doar pe baza propriului raționament.
Obișnuirea cu atmosfera de concurs in contextul turnee sah este de ajutor pentru a obține rezultate mai bune la participarea la testele și examenele școlare.

Practicarea șahului înseamnă anticiparea răspunsurilor, previzionarea mutărilor viitoare, presupune hotărâre, perseverență.
Jocul de șah este asociat adesea cu beneficii în îmbunătățirea performanțelor școlare, în dezvoltarea armonioasă a copiilor și a tinerilor prin exersarea gândirii, imaginației, creativității, atenției, capacității de memorare, a aptitudinilor matematice.

Informații generale

În perioada 21 – 30 iunie 2019, la Hotel Delta din Stațiunea Jupiter a avut loc cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Șah – FISCA, organizat de Clubul Central de Șah București sub egida Federației Internaționale de Șah (FIDE) și a Federației Române de Șah.

În cadrul acestui festival au concurat peste 800 de jucători atât din România, cât și din Bulgaria, Republica Moldova, Germania și Israel. Pe lângă cei peste 800 de concurenți, la eveniment au mai fost prezenți părinți, susținători, prieteni ai concurenților, dar și personalități de renume din lumea șahului românesc, conducători de cluburi, arbitri. Am  estimat un total de participanți, la toate cele 9 concursuri, de 860 dintre care 462 la cele 5 turnee de șah clasic.

Participanții la acest eveniment au fost cazați în 9 hoteluri diferite, cele cu cel mai mare număr de participanți cazați fiind hotelurile Delta și California.                                  TOP PAGE

turnee sahÎn cele 9 zile de festival s-au jucat un număr de 3477 de partide, dintre care 2078 au fost partide de șah clasic.

Concursurile s-au desfășurat în 4 săli de joc diferite și au fost supravegheate de un număr de 13 arbitri.

Activitățile din cadrul festivalului FISCA:
Pe parcursul celor 9 zile de desfășurare a Festivalului Internațional de Șah participanții s-au bucurat de 5 turnee de șah clasic și 4 turnee auxiliare pe care le voi enumeră mai jos:

ȘAH CLASIC:

  • TURNEUL ”PITICOT” pentru copiii sub 6 ani
  • turnee sahTURNEU A, pentru copiii sub  8 ANI (baieţi şi fete)
  • TURNEU B, pentru copiii sub  10 ANI (baieţi şi fete)
  • TURNEU C, OPEN JUNIORI ȘI JUNIOARE 14 ani
  • TURNEU D, OPEN INTERNAȚIONAL

TURNEE AUXILIARE:

  • TURNEU E, Șah 960
  • TURNEU F, Șah TANDEM (CLOTZ)
  • TURNEU G, Șah BLITZ
  • TURNEU H, Șah în Echipă

Pentru aceste turnee sah, organizatorii s-au ocupat de instrumentele necesare jocului, peste 200 de table de joc au fost închiriate pentru acest eveniment. De asemenea, ca la orice alt concurs, au existat și proceduri “anti-cheating”, mai exact metode de combatere a comportamentului sportiv fraudulos în timpul jocului prin interzicerea telefoanelor mobile.
Arbitrii au avut dreptul de a elimina din turneu orice concurent prins cu telefonul mobil asupra lui, indiferent dacă acesta era folosit sau nu.

Fiecare concurent a avut 9 adversari diferiți repartizați de computer, conform unui program de tragere la sorți numit Swiss manager, omologat FIDE.

Premii                                                                                                    TOP PAGE

Fondul de premiere a depășit suma de 45.000 lei, dintre care 35.000 lei în bani și 10.000 lei în obiecte.
Pe lângă premiile în bani și obiecte, acordate celor mai bine clasați, participanții s-au bucurat și de 6 premii speciale, ”Lucky Loser”, pentru 6 concurenți care s-au clasat pe locurile 19, 29, 39, 49, 59, 69.

Partenerul media IULIAN SMALL&SMART BUSINESS a oferit și 4 Premii Fairplay care au constat într-o plachetă onorifică și o grafică alb-negru realizată tradițional după un scenariu ales de concurent.

În total, numărul de premii acordate la FISCA 2019 a fost de 184.

Personalități prezente din lumea jocului de șah

În cadrul Festivalului Internațional de Șah 2019 au fost prezenti, în calitate de arbitri, conducători de delegații și cluburi, sponsori, parteneri și participanți, un număr mare de persoane implicate activ în viață șahului românesc, precum Mariana Ioniță, organizatoarea evenimentului și director al Clubului Central de Șah Bucureșți, Andrei Murariu care deține titlul de Mare Maestru Internațional și care este fondator al Clubului de Șah MMI Andrei Murariu, Marea Maestră Luminița Radu, componentă a echipei olimpice a României, Radu-Cătălin Chirilă, Maestru al Federației Internaționale de Șah (FIDE), arbitru internațional și antrenor de șah de categoria I, Costachi Mihnea, multiplu campion național la șah, Miruna Lehaci, campioană mondială la categoria 13 ani și Armasu Cezar-Iulian, www.cezariulian.ro “Inspiraţie Pentru Afaceri” – blog teme business – partener media web al evenimentului, sponsor al premiilor FAIRPLAY și fondator al Clubul “Chess Club For Smart Lawyers”.

Am avut ocazia să discut cu doamna Mariana Ioniță, organizatoarea evenimentului și director al Clubului Central de Șah Bucureșți, care mi-a împărtășit câteva cuvinte despre ediția 2019 a Festivalului Internațional de Șah:

La fiecare ediție încercăm să aducem ceva nou în organizarea acestor genuri de competiții. Anul acesta, noutatea a fost oferta de ”all inclusive”.

A fost primul OPEN privat, organizat în România cu această oferta. Nu întră în discuție organizarea competițiilor oficiale internaționale unde sunt obligatorii atât condițiile oferite de organizatori (pensiune completă) cât și participările (adică este condiționată participarea la competițiile oficiale de achitarea cheltuielilor de cazare și masă la organizator, ceea ce oferă organizatorului un avantaj pe care nu-l ai când ești organizator privat.

A fost o reușită, participanții câștigând timp prețios pentru alte activități: pregătire, plajă, odihnă.
Satisfacția mea ca organizator este atunci când văd și citesc pe fața participanților, bucuria petrecerii unui timp de calitate în care toate au fost așa cum și le-au dorit.
Când ne luăm la revedere, pe lângă urarea de ”Drum bun!” ne promitem că ”Ne vom revedea la anul!”.
Aceste gesturi par banale pentru unii, dar pentru mine reprezinta un susținător extraordinar pentru că, va mărturisesc, efortul depus este enorm.

Dacă m-ați întreba care este ”secretul FISCA” v-aș răspunde fără ezitare: prietenia. Da, prietenia care există deja sau care acum, la FISCA, se leagă. Este prietenia sinceră a unor persoane care au în comun plăcerea/pasiunea de a juca șah.
Noi suntem la FISCA o familie!

Pentru FISCA 2020 vom păstra ce a fost bun în 2019 și nu vor lipsi NOUTĂȚILE, iar pentru cei nerăbdători, perioada de desfășurare a FISCA 2020 va fi 19-28 iunie 2020!!”                TOP PAGE

marketing

Am avut, de asemenea, ocazia să discut și cu Andrei Murariu, Mare Maestru Internațional, fondator al clubului de șah ACS MMI Andrei Murariu:

„Fiind primul turneu al verii, imediat după începerea vacanței îmi doresc să joc un concurs la care să îmi revăd prietenii din lumea șahului. Contează foarte mult atât atmosfera creată, cât și locația de la malul mării. Clubul ACS MMI Andrei Murariu vine cu mare drag la FISCA datorită turneelor variate, activităților diverse care se desfășoară la sfârșitul fiecărei zile de festival, facilitățile locației de la malul mării, dar și pentru că elevii clubului își pot vedea antrenorii la masa de joc,  iar această situație ne oferă posibilitatea să îi motivăm într-un mod cât mai eficient.”

Într-un moment de pauză, am reușit să obțin câteva cuvinte și din partea lui Mihnea Costachi, multiplu campion național de juniori:

„Am venit la FISCA câteva zile anul acesta pentru a mă relaxa și a revedea marea. Am ales această locație deoarece este o atmosfera plăcută. Mi-a plăcut în mod special faptul că am avut all inclusive, chiar și pe plajă. De asemenea, îmi plac și miniturneele oraganizate aproape în fiecare seară.”

Din lista personalităților din lumea șahului cu care am discutat nu a lipsit nici domnul Radu-Cătălin Chirilă, Maestru al Federației Internaționale de Șah (FIDE), arbitru internațional și antrenor de șah de categoria I, care ne-a spus că: „Farmecul FISCA este constituit, în primul rând, din perioada și locația acestuia. Festivalul Internațional de Șah deschide, în fiecare an, sezonul estival pentru cei mici care de abia intră în vacanța de vară, iar prin intermediul FISCA se bucură de distracție la mare încă de la începutul vacanței.”



Unii doresc să joace pentru a face performanță, în timp ce alții găsesc în acest sport o metodă de dezvoltare personală prin instrumentele de baza de care dispune acest sport, mai exact răbdare și strategie.

turnee sahClubul Central de Șah București a identificat această nevoie a pieței și a introdus un serviciu care simplifică și încurajează înscrierea copiilor la acest sport de la vârste fragede, și anume serviciul de “șah mobil”.
Ce înseamnă acesta?
Serviciul de șah mobil oferă șansa copiilor doritori de a practică acesta activitate chiar la locația de after school.
Acesta metodă ușurează atât implicarea părinților cât și a copiilor.
O dată creată grupa de doritori, Clubul Central de Șah București vine direct la after-school, astfel încât nici părinții și nici copii nu mai pierd timp pe drum sau în trafic.                            TOP PAGE

Fiind prezentă la acest festival am observat un concurent în scaun cu rotile care era în permanență însoțit de mama lui.
Constantin Stroe este un jucător de șah tetraplegic care se află la a 4-a ediție a Festivalului Internațional de Șah, participand cu interes la turnee sah.

Mama lui mi-a explicat că în cadrul asociației de persoane cu dizabilități din care face parte a venit un Maestru FIDE să le prezinte jocul de șah, moment în care a descoperit că fiul ei deja era foarte bun la acest sport.

Constantin mi-a spus că, deși nu poate face mutările fără ajutorul mamei lui, el a practicat acest sport pe internet cu mult înainte să îi fie prezentat de Maestrul FIDE, deoarece are un calculator care îi permite și îi facilitează uzul de unul singur.
Așa a fost descoperit Constantin, iar astăzi se află la o experință de peste 10 ani în domeniul jocului de șah, cu un coeficient ELO de 2000 de puncte!

Implicarea BUSINESS în susținerea șahului de performanță

Pe parcursul derulării Festivalului internațional FISCA, cei prezenți, în dezbateri informale, au abordat și subiectul potențialului implicării mediului de business în dezvoltarea mișcării șahiste în România.
S-au afirmat mai multe idei.

Se vorbește in marketing din ce în ce mai mult despre faptul că decizia de cumpărare este influențată semnificativ de motive emoționale și mai puțin de motive raționale.
Astfel, diferențierea în alegerea unui anumit produs se face și prin afinitatea față de un anumit brand, nu numai prin compararea caracteristicilor și prețului produselor.

În acest context, strategiile de comunicare ale companiilor includ elemente care să asocieze brand-ul cu anumite valori.

Acest lucru se realizează inclusiv prin asocierea brand-ului cu anumite personalități din domenii variate, inclusiv prin asocierea unui brand cu un sportiv valoros ori prin asocierea cu diferite programe și activități, cum ar fi:

  • acțiuni și programe ecologice;
  • programe educative;
  • acțiuni și programe de responsabilitate socială, implicarea firmelor în viață comunității
  • șamd

Porind de la aceste considerente s-a apreciat că asocierea unui brand cu jocul de șah – sportul minții poate genera identificarea unui brand ca asociat cu oameni inteligenți, raționali, echilibrați, calculați, care sunt în competiție marcată de spiritul de fairplay.

Practicarea jocului de șah, fiind considerat disciplina minții, participarea la turnee sah, îi poate ajuta mult pe oameni în a lua decizii mai rapid și mai bine, sau în stabilirea strategiilor.

 

Te obligă să te cunoști pe tine, dar și pe adversar.
Pentru a-ți învinge adversarul în șah, trebuie să gândești continuu, la intensitate maximă.

Partenerul media IULIAN SMALL & SMART BUSINESS www.cezariulian.ro “Inspiraţie Pentru Afaceri” si-a propus lansarea pe piata a unor produse “șah corporate” care sa contribuie la dezvoltarea aptitudinilor si abilitatilor pentru afaceri ori care sa se constituie in forme de networking.

turnee sahcezariulian.ro se implica in interactiunea mediului de business cu sportul jocului de șah punand un fascilul pe utilizarea tehnicilor comune care aduc succes în aceste activități: răbdare, perseverenta, strategie, tactica, identificare amenintari si oportunitati, atentie, memorie, managementul timpului, calcul sanse, înțelegerea mișcărilor adversarului.

Pe data de 05.09.2019 va avea loc prima activitate a clubului “Chess Club For Smart Lawyers” – forma de networking in care se vor organiza intalniri periodice pentru dezvoltarea abilitatilor de business utilizand ca instrument sahul si pentru practicarea sahului
de catre pasionati in jocuri amicale, microcompetitii, iar pentru doritori se vor organiza lectii de tactica si strategie in sah.

În curând, va avea loc campionatul de șah corporate organizat de IULIAN SMALL & SMART BUSINESS ca un concurs pe echipe adresat firmelor, organizatiilor, institutiilor, asociatiilor, oricaror persoane juridice.
Mai multe detalii despre acest eveniment vor fi disponibile pe website-ul www.cezariulian.ro.
Cezar Armasu isi pune speranta in organizarea unei lungi serii de turnee sah corporate.


update 13.10.2019

Au inceput inscrierile la Campionatul de Sah Corporate pe echipe „Pallas Athena”
Primele organizatii inscrise in concurs sunt: Institutul Arbitral Roman, Radio Romania, Clinica AgeSense.

Wensite-ul oficial al competitiei: https://sah-corporate.ro/

Parteneri media: 

turnee sah turnee sah turnee sah

PARTENERI:

turnee sah

Centrul de Marketing este constituit ca organism de cercetare în cadrul Universitatii  Ştefan cel Mare din Suceava

 

 

turnee sah

Institutul Arbitral Român – centru de excelență în cercetarea, formarea și practica în domeniul arbitrajului comercial.

Misiune.

Institutul Arbitral Român s-a născut din dorința și practica consensului, în acest interval istoric, în care interconectivitatea a devenit o relație ireversibilă, ”producând” cetățeni mai cosmopoliți, mai toleranți și mai pregătiți pentru compromis. Viitorul nu poate fi decât al consensului, căci, practica consensului dilată și devine condiție sine qua-non a realizării globalizării. Consensul generează solidaritate!

 

 

turnee sah

 

 

 

 

 

 

 

 

turnee sah

Federația Română de Go este recunoscută ca federație sportivă de către Ministerul Tineretului și Sportului.

GO este un sport al minții, strategic și inteligent, singurul joc comparabil cu șahul. Originile jocului sunt în China, în urmă cu peste 4000 de ani. Astăzi jocul a câștigat o imensă popularitate în Asia, Europa și America. Goul are reguli foarte simple, dar este, totodată, cel mai complex joc din lume, din punctul de vedere al tacticii și strategiei. 

Jucând GO, îți folosești ambele emisfere ale creierului: emisfera dreaptă: recunoașterea formelor, creativitatea, intuiția, judecata; emisfera stângă: strategia, calculul, memorarea, gândirea logică.

Goul este singura artă marțială a gândirii, fiind jucat de peste 60 de milioane de jucători legitimați în peste 70 de țări.


Privit uneori ca un „teambuilding pe echipe”, evenimentul genereaza ca principale beneficii pentru organizatiile participante:

– avantaje pentru brand – participarea la un eveniment de elite asociat cu jocul de sah genereaza legaturi cu idei si concepte precum: sah – oameni inteligenti, echilibrati, strategie, tactica, fairplay, competitie, viziune de ansamblu, calcul sanse, planificare, atentie, concentrare, asumarea riscurilor, adaptare la reactiile adversarului samd;

– experimentezi practicând sahul si conceptele și ideile asociate, in ce masura practicarea acestui joc poate fi un instrument de dezvoltare personala, un instrument de dezvoltare a aptitudinilor si abilitatilor de business.


 

Doamna Mariana Ionita a prezentat celor prezenti la festival, implicati in viata sahista, intentia de a organiza în București “Cafeneaua Sahistilor” – loc de intalnire și petrecere a timpului liber pentru pasionatii de șah: ceainarie-cafenea, librarie si biblioteca cu specific șah si dezvoltare personala, spatiu de coworking si nerworking, organizare evenimente, sala de șah șamd

Activități diverse la FISCA                                  TOP PAGE

Pe lângă, turneele de joc, în cadrul festivalului a avut loc un seminar cu tema ”Modernizarea activității șahiste din România” și un curs de arbitri în care concurenții au avut șansa de a învăța și a primi certificare de arbitru de șah.

In cadrul seminarului s-au avansat idei si concepte pentru dezvoltarea activitatii șahiste românești:

  • reducerea perioadelor de desfășurare a campionatelor naționale, scurtând astfel zilele de absență de la școală și evident făcând economie;
  • organizarea separată a campionatelor naționale pentru grupele mari de vârstă dând astfel posibilitatea celor mai mici (10, 12 ani) să participe ;
Sponsorizări

Ediția din 2019 a Festivalului Internațional de Șah a fost sponsorizată de rețeaua de servicii bancare Raiffeisen Bank, de firma de asigurări Gerroma și de compania alimentară Chipita, sponsori fără de care acest eveniment nu ar fi putut fi susținut.

De asemenea, compania IULIAN SMALL & SMART BUSINESS a fost prezenta la această ediție a evenimentului, atat in calitate de sponsor al Premiilor Fairplay, cât și în calitate de partener media.

Taxe și costuri

Fiind un eveniment cu o durată de 9 zile consecutive și cu un număr de peste 600 de participanți din peste 5 țări diferite, organizatorii festivalului au asigurat cazarea, astfel încât singura grijă a participanților să fie distracția și entuziasmul pentru activitățile din cadrul evenimentului.

Pentru fiecare concurent al oricărui turneu de șah din cadrul festivalului s-a perceput o taxa de organizare în valoare de 50 de lei și o taxa adițională de participare a cărei valoare a variat în funcție de concurent. Așadar, pentru grupele de juniori taxa de participare s-a încadrat între 50-70 de lei, pentru seniori 120 de lei, iar pentru veterani 70 de lei. Criteriul de grupare a concurenților a fost vârsta acestora.

Încă o dată, Festivalul FISCA 2019 aflat la a 23-a ediție reușește să desfășoare un eveniment grandios, cu sute de participanți, cu sute de premii, cu mii de partide jucate și mii de zâmbete și prietenii create. Tot ce rămâne de făcut este să așteptăm ediția următoare antrenați, pregătiți, cu forțe noi și într-un număr cât mai mare. Iar dacă nu știi încă să joci șah… ai un an întreg la dispoziție sa înveți!

FISCA 2020

Asa cum am mentionat FISCA 2020 va avea loc in perioada 19 – 28.06.2020

Pentru aceasta editie, Doamna Mariana Ionita pregateste noutati si se gandeste sa ia in considerare optiunea de a organiza și un concurs destinat ”amatorilor”, a celor care nu fac de performanță acest sport.

Pana atunci, mai sunt multe turnee sah pentru copii, Dna Mariana fiind implicata in doua competitii in perioada imediat urmatoare: Trofeul Carpați –  ediția a V-a,11 – 18  august  la Predeal și Cupa Mării Negre, 30 august – 04 septembrie la Jupiter.     

TOP PAGE

Monica Ștefănescu este o tânără studentă a “Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării” din cadrul Universității din București. A studiat timp de 2 ani în Praga, într-un liceu
bilingv, unde a dezvoltat abilități avansate de limbi străine, atât cehă cât și engleză. Până la vârsta de 23 de ani, Monica a reușit să călătorească în 9 țări, nu doar în Europa. Este pasionată de scris, de călătorit, și, nu în ultimul rând, de limbi străine.
Monica lucreaza ca freelancer Content si copy writing si are o colaborare permanenta cu cezariulian.ro

 


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Brand Storytelling Blog: Responsabilitate sociala sau filantropie?
Blog: Competițiile de șah și abilitățile de business Blog: Festival International de Sah
Anunturi: Cum se vede? – Industria de publicitate Blog: SAHUL – Dezvoltare aptitudini si abilitati

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI