Grafica si o coproductie romano-franceza – Povestile din business

Acum aproape un an si jumatate am inceput sa dezvolt cezariulian.ro – blog „Inspiratie Pentru Afaceri” cu gandul de a sustine vanzarile de servicii de consultanta pentru afaceri pe care le ofeream in special segmentului IMM.
Evolutiile independente de proiectul initial au aratat ca blogul pe teme de business a avut o dezvoltare foarte rapida, ocupandu-mi astazi aprope tot timpul, ajungand de ceva vreme la o medie de peste 13.000 useri noi / luna, fiind pe prima pagina google organic pentru un  numar insemnat de termeni de cautare, printre care: „arbitraj comercial”, , “consultant afaceri”, “oferta promovare online”, “analiza swot”, “surse de finantare imm”, “consultanta ISO 9001”, “mixul de marketing”, “instrumente de marketing”, “lobby in romania”, “lobby in Uniunea Europeana”.
Acum nu mai promovez serviciile de consultanta realizate de mine, ci vand cursuri, workshop-uri si servicii pentru afaceri puse pe piata de terti.

Dar aceasta postare nu este despre mine – este despre primul meu colaborator pentru dezvoltarea cezariulian.ro – artista Madalina Vasile.
Cu ea am inceput sa lucrez ilustratiile pentru blog si pentru serviciile de afaceri si am dezvoltat de atunci o colaborare foarte frumoasa, pentru care ii multumesc.

Pe partea de grafica si ilustratie am inceput mai tarziu sa lucrez constant si cu Andreea Burcin din Constanta.

Despre Madalina am ales va vorbesc astazi pentru ca am fost la vernisajul primei expozitii personale de grafica, in care a expus lucrarile dragi ei.

Cu Madalina m-am intalnit prima data cu multi ani in urma, tot pentru o colaborare pentru ilustratii pentru web. Dupa o pauza de 5-6 ani am reluat colaborarea pentru acest proiect.
Pe atunci Madalina lucra, dincolo de lucrarile ei de suflet, caricaturi si desene pentru evenimente si companii, grafica publicitara, concepte pentru publicitate.
Astazi, lucrarile comerciale reprezinta pana in 20% din activitatea ei artistica.

As putea sa va povestesc despre Madalina, dar cred ca cel mai bine se descrie ea:

„Sunt printre cei binecuvantati de Dumnezeu sa vada si sa iubeasca arta si frumosul sub toate aspectele, inclusiv frumusetea sufletului fiecaruia dintre noi… Sau cel putin asa mi s-a spus si asa imi place sa cred.
Am avut marea sansa sa ma nasc intr-o familie care m-a crescut in acest spirit, care m-a sustinut si care m-a inspirat
in tot ceea ce fac.

Bunica mea materna picta, desena, canta, facea croitorie, tricota si…foarte multe altele.
Era o “enciclopedie ambulanta”, pentru orice informatie, din foarte multe domenii,
marketing B2Bma puteam duce la ea si puteam fi sigura ca o voi primi in mod corect si prompt.
Era un om integru, cu principii de viata de la care nu accepta sa faca nici cel mai neinsemnat rabat si pretindea acelasi lucru de la toti cei apropiati. A fost intr-o mare masura mentorul meu dar si criticul meu cel mai sever, din multe puncte de vedere.

Tatal meu, desi inginer de profesie, desena (mai ales caricaturi) si sculpta inainte de a fi “inghitit” aproape total de un loc de munca solicitant, plin de responsabilitati, care a determinat si plecarea lui prea timpurie din aceasta lume.

Mama, inainte de a deveni profesoara de limba romana, desena si picta, la randul ei.
M-a invatat sa privesc in ochii oamenilor si sa vad in sufletele lor farama de lumina si de
campionat sahbunatate, dincolo de orice aparente.
M-a invatat sa nu judec pe nimeni, sa privesc la fel pe oricine, indiferent de statutul sau social: “Oameni suntem cu toti, rege sau maturator si trebuie sa stii sa gasesti un limbaj comun cu fiecare”…

Pentru mine, astazi, limbajul comun este ARTA.”

Si eu si altii am fost curiosi sa aflam mai multe despre activitatea artistica a Madalinei. Ea a fost asaltata de cei prezenti cu solicitari de fotografii si intrebari despre lucrarile expuse.

Mi-a starnit curiozitatea numele expozitiei – „Chimaera” – despre care as fi vrut sa schimb cateva opinii cu autoarea, dar nu am reusit.
Apoi am citit prezentarea Madalinei pentru eveniment, din care citez:
„Am studiat Persana – Engleza la Universitatea din Bucuresti, am urmat un curs de fashion design la Universitatea Populara Dalles si un curs de grafica publicitara.
Desenez cu pasiune de cand aveam 2 ani, inspirata fiind de familia mea, […]

Am iubit si admirat intotdeauna artisti precum Rembrandt, Goya, El Greco, Durer, Salvador Dali, Antoni Gaudi, etc., toti cu o viziune puternica asupra lumii si omenirii.
Arta mea este despre conexiunile inter-umane, in mare parte defectuoase. Prin intermediul ei incerc sa demonstrez nevoia unei abordari mai corecte, mai plina de bunatate, care sa vina din iubire, sa se bazeze pe ea, pe libertate si toleranta, nu pe ego, dominare si sete de putere.
Desenele mele se axeaza in special pe universul feminin, care este in general neinteles chiar de catre noi, femeile, de aici si titlul expozitiei, „Chimaera”.
Toate suntem himere, piese de puzzle, victime ale prejudecatilor si neintelegerilor.
Desenez ca sa atrag atentia asupra modului in care ne percepem, asupra rolului nostru, asupra calitatilor si abilitatilor noastre, asupra puterii noastre nu doar de a da viata, ci si de a o infrumuseta prin trairea propriilor vieti in cel mai exemplar mod, din plin.
Suntem mai mult decat fiice, sotii, mame, suntem suflete, spirite care evolueaza.
Prin cunoasterea de sine, acceptarea, asumarea si IUBIREA de sine, impreuna cu iubirea manifestata asertiv, dupa ce facem toate schimbarile necesare in noi insene, putem si trebuie sa schimbam societatea si lumea in care traim.
Toti suntem ceea ce gandim, suntem cuvintele si actiunile noastre.
Avem ceea ce dam celorlalti, suntem micro-universurile care formeaza universul.”

Nu sunt critic de arta, iar cunostintele mele in domeniu sunt foarte limitate. Am sa vorbesc despre ce mi-a placut si impresii auzite sau impartasite cu autoarea.

Dintre lucrarile expuse mi-a placut „Leonard Cohen”.
Lucrarea „Rainbow burst” mi-a atras atentia si am reusit sa schimb cateva idei cu Madalina – pe scurt: este o lucrare care ilustreaza iluminarea sinelui. Culorile si elementele grafice utilizate arata modul in care autoarea intelege acest proces de dezvoltare personala.

O alta lucrare interesanta este despre separare, lipsa de comunicare – suferinta singuratatii.

Am sa ma opresc, deocamdata, aici cu prezentarea lucrarilor expuse.

Poate te intrebi unde este coproductia romano-franceza?

Sunt consultant de afaceri si am tot felul de curiozitati cand particip la evenimente sau diferite activitati – marturisesc sincer – in cautarea unor noi si noi oportunitati si perspective. (deformatie profesionala sau, cum am mai auzit – formatie profesionala).

Casa cu Arte este un proiect dezvoltat de curand de Marion Saliba si Marius Ionescu, gazdele evenimentului.
Iar coproductia romano-franceza (am preluat, cu voia autorilor, sintagma) este Lou Saliba Ionescu – o minunata fetita in varsta de doi ani.
Datorita si ei a aparut si s-a dezvoltat proiectul „Casa cu Arte”.

Marion si Marius ar putea fi definiti, dintr-o perspectiva, ca doi ex-corporatisti. Dealtfel, in mediul de afaceri specific multinationalelor, cei doi s-au cunoscut.
Marius cu o cariera manageriala de 15 ani in domeniul IT, iar Marion – expat venit din Franta cu ocazia unui proiect ce viza infiintarea unei sucursale BRD – Groupe Societe Generale in anul 2012.

Programul de lucru specific corporatist nu se impaca deloc cu Lou.
Asa ca au ales sa abandoneze cariera corporatista si locuinta cu vechea functionalitate in favoarea unei frumoase case in apropierea strazii Stirbei Voda, unde, la etaj, Lou se simte foarte bine, iar la parter se organizeaza activitati artistice.

Din alta perspectiva, Marion provine dintr-o famile franceza cu puternice radacini in domeniul artistic.
A urmat studii de inginerie în Lyon, Franța, devenind mai apoi manager într-o corporație internationala. Simultan cu viata corporatista, are si o viață activă ca muzician (chitara si canto) si pictor naiv.

Marius a studiat pedagogia Waldorf și teatrul în Germania, a fost profesor in scoala Wadorf, trainer si manager în corporații mari, avand permanent ‘o viata paralela’ ca actor și trainer de comunicare pentru copii și adulți.
In prezent, integrat in activitatea noului proiect, mai lucreaza si traininguri si consultanta in domeniul public speaking – comunicare.

Dar ce este Casa cu Arte?

Este un loc in care se descopera bucuria de a trai arta, in care se organizeaza cursuri pentru adulti si pentru copii: pictura, pian, cante, chitara, percutie…

Gazdele evenimentului afirma ca „scopul acestui proiect este de a dezvolta sensibilitatea artistică a oamenilor și de a promova arta în general, fara insa a o separa de celelalte domenii.
Procesul de învățare artistic are două etape principale : prima este invatarea si reproducerea iar apoi crearea si inovarea.
Credem într-o abordare simultana a acestor etape, o abordare caldă prin care orice cursant, indiferent de vârstă și de virtuozitate, va putea să experimenteze și să combine transdisciplinar artele, sa-si descopere si dezvolte calitatile individuale si sa porneasca noi impulsuri.

Casa cu Arte este:
Un proiect cultural independent si de sine stătător.
O „scoala de arte”, oferind un program variat de cursuri artistice regulate pentru adulti si copii.
Un centru de intalnire multicultural, de discutii tematice, un loc pentru evenimente culturale, conferinte, prelegeri si seminarii cu teme din diferite domenii.
Un spatiu expozitional pentru expozitii de arta temporare.
Un loc in care incurajam eliberarea potentialului creator al fiecarui vizitator si unde ne dorim sa dezvoltam initiative si proiecte de viitor, cu sens si inovative, bazate pe initiativa celor ce ne calca pragul.”

Dupa ce am aflat toate acestea, mi-a venit randul si mie sa ma prezint.
Am vorbit despre cezariulian.ro, despre magazinul cu servicii pentru afaceri, cursuri si despre sirgura platforma de afiliere exclusiv B2B – servicii pentru afaceri din RO.

Am vorbit despre un proiect drag mie – Festivalul de Sah Corporate Pallas Athena – eveniment de business pentru pasionatii de sah cu accente de team building si networking.
Am vorbit mai ales despre proiectul „Chesss Business Club” si despre eventualele oportunitati de colaborare.

Acum asteptam sa vedem cum evolueaza ideile generate si daca acesta postare are la sfarsit un „va urma …”

Astazi am avut o zi foate interesanta!

 

 


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Umor: Plix – locuinta mea de vara e la tara Blog: Cum se vede? – Industria de publicitate
Umor: Cuvinte celebre – analiza pe text Blog: Cum se vede? – arbitrajul comercial
Umor: Glume la Campionatul Corporate de Sah Blog: Despre arbitraj comercial – avantaje si practici