Competițiile de șah și abilitățile de business

competitii sah

Participarea la competitii sah antreneaza abilitățile de business, aduce avantaje atât în viața personală, cât și în viață profesională dezvoltând aptitudini si abilitati legate de strategie, tactica, fairplay, planificare, analiza, atentie, creativitate, viziune.

Șahul este și un joc de strategie care are loc între doi jucători. Se consideră că acest joc a apărut acum aproximativ 1400 de ani provenind din jocul indian Chaturanga, însă acesta a ajuns prin mai multe țări care își revendică originea șahului precum Rusia, Persia, Spania, ajungând în secolul al XI-lea și în Anglia. Regulile oficiale ale jocului de șah se întrețin de către Federația Internațională de Șah.

Te așezi pe un scaun, te uiți la o tablă de sah și faci o serie de mișcări proactive și reactive, în funcție de ceea ce face adversarul tău.
Câștigi blocând toate căile de evadare și prinzându-l pe rege.
Fiecare mișcare schimbă jocul.

competitii sahA lua o piesă de la adversar îți poate deschide o ocazie pentru a ataca, la fel cum câștigarea unui contract mare poate avea un impact negativ asupra concurenților. Fiecare mișcare trebuie să crească șansele de a câștiga jocul.

Inteligenta, viteza de procesare, memorie
Invatare, Imagine ansambu, rabdare
Previziune, sacrificiu, exercitiu
Fairplay, disciplina outside the box

Beneficiile jocului de șah

  • este un joc care poate fi jucat de oricine indiferent de vârstă
  • dezvoltă memoria și gândirea logică
  • dezvoltă capacitatea de a fi independent, de a anticipa și de a preveni consecințele acțiunilor
  • inspiră automotivația

Cum te pregătești pentru o competiție de șah?

Dacă urmează să participi la o competiție de șah vei avea nevoie de o minimă pregătire inainte de eveniment. În primul rând trebuie să te odihnești foarte bine pentru a te putea concentra în ziua competiției. Somnul regulat la ore fixe cu o săptămână înainte de eveniment este esențial pentru ca mintea și corpul să funcționeze corespunzător. Un alt mod prin care poți să te pregătești pentru o competiție de șah este aceea de a rezolva exerciții tactice care te pot ajuta să te concentrezi mai bine și să reziști situațiilor de tensiune.

Șahul are multe paralele cu afacerile.
Joci împotriva unui adversar avand același set de reguli, cu piese identice.
Pe tot parcursul jocului, trebuie să sacrifici unele piese proprii, să faci mișcări preventive pentru a bloca progresul adversarului, a captura piesele cheie ale adversarului și a face unele mișcări defensive pentru a-ți proteja propriul rege.
Trebuie să ai un plan, dar mișcările adversarului te vor solicita să îți revizuieșți în permanență strategia de acțiune.



In sah, ca și viața, este răsplătită perseverența.
Poți transforma nenumărate pierderi în remize și câștiguri, deoarece adversarii pot fi prea siguri pe ei și se pot relaxa, în timp ce tu joci în continuare și nu-ți pierzi focusul. În același timp, poți transforma și unele câștiguri în pierderi, deoarece te poți lăsa intimidat de puterea adversarului tău.


sah abilitati business

Iulian Small & Smart Business se implica activ in promovarea sahului in mediul de business.

In sah te familiarizezi si exersezi concepte de strategie si tactica – concepte ce au aparut si s-au dezvoltat in arta razboiului.

In afaceri se vorbeste despre „optiuni strategice de dezvoltare”, „strategia de marketing”. In continutul Planului de afaceri definesti „strategia de produs”.
Kothler vorbeste despre climatul unei piete puternic concurentiale, in care:,,marketingul nu e altceva decat o forma civilizata a artei militare, in care cele mai multe  batalii se castiga prin cuvinte, idei si gandire organizata”.

Practicand constant aplicatii ale gandirii strategice se formeaza tipare de gandica care, mai apoi, in situatii concrete, in viata de zi cu zi, in profesie si in business, te ajuta sa alegi alternativele cele mai corecte la nivel strategic. Exerseaza participand la competitii sah organizate pentru mediul de business si / sau participand la activitatile unui club destinat pasionatilor de sah.


S-a remarcat un lucru comun la persoanele care sunt recunoscute la nivel mondial drept campioni ai șahului și lideri în business: ambele categorii de persoane au un coeficient de inteligență ridicat și un mindset de învingător.
Mai jos sunt enumerate câteva dintre abilitățile comune dobândite de jucătorii de sah, ce ajută și în obținerea succesului în business.

top-page

1. Inteligența fluidă reprezintă capacitatea de a rezolva noi probleme;
Campionul mondial Garry Kasparov, care a contribuit la Big Think, se presupune că a avut un IQ de 190, în timp ce campioana feminină Judit Polgar, care a devenit maestru la 15 ani, are un IQ de 170. Un business poate fi asemănat cu un joc de șah, acesta fiind plin de provocări. O minte inteligenta are capacitatea de a rezolva probleme rapid, folosind informațiile și experiența acumulate.
Practicând șah și dezvoltând inteligența, un copil poate fi pregătit pentru jocul de business mai târziu în viață.

2. Viteza de procesare, adică eficiența operațiilor mentale de bază (de exemplu, măsurată în timpul de reacție în sarcină).
Aceasta ajută în business prin faptul că un bun manager, în situații de criză pate lua cele mai bune decizii foarte rapid, luând în calcul și consecințele asupra dezvoltării afacerii.

3. Memoria pe termen scurt și pe termen lung reprezintă capacitatea de a reține, manipula și reaminti informațiile într-o perioadă scurtă de timp . Șahul este un exercițiu de memorie excelent, deoarece încurajează amintirea mișcărilor în diverse scopuri strategice.
Jucătorii mai buni își umplu amintirile cu combinații posibile. Pentru afacerea ta, este important să înveți din greșelile din trecut, amintindu-ți în permanentă lecțiile învățate și aplicând soluțiile la momentul potrivit.



Participarea la competitii de sah iti ofera oportunitatea de a exersa abilitatile specifice. Te obisnuiesti cu managementul timpului – fiecare partida are un timp limitat de joc – trebuie sa-ti dramuiesti cu atentie cat timp aloci la mutarile din startul partidei, cat timp aloci pentru mutarile in situatii dificile, complicate / de pericol.   In plus este necesar sa-ti dramuiesti cu atentie efortul – o competitie sahista se desfasoara pe parcursul a doua – trei zile – uneori chiar mai mult – pana la 7 – 9 zile.


4. Abilitatea generală de învățare.

Abilitate de a asimila informații noi, de a le reorganiza și de a opera cu acestea în rezolvarea de probleme. Cuprinde concentrarea atenției, rezistența la distragere și capacitatea de organizare și operare cu informațiile.
Cu alte cuvinte, cu cât jucatorul de sah este mai priceput, cu atât capacitatea sa cognitivă este mai mare.
Un bun antreprenor poate folosi această abilitate în a fi tot timpul la curent cu evoluția tehnologiei și a pieței și a aplica noile tendințe în businessul propriu.    top-page

5. Capacitatea de a privi imaginea de ansamblu.
Având această calitate, atât un jucător, cât și un bun lider de business poate găși soluții creative la obstacolele ce pot apărea pe parcurs, nerămânând blocati în situația curentă.
Un eșec poate fi privit ca un pas în evoluția afacerii pe termen lung. Poate fi o criză financiară cum a fost cea din 2008. Un bun strateg planifică și prevede aceste posibilități și trece prin această perioadă adaptându-se, luând măsuri de siguranță și mergând mai departe, știind că acest parcurs al econimiei este ciclic și că va urma și o perioadă de revenire a pieței.


competitii sah

 

Intr-o postare pe Facebook @smallsmartbusiness am solicitat cititorilor sa scrie un cuvant inspirat de jocul de sah.
A iesit o succesiune interesanta pe care o prezint in ordinea postarilor:

șah, pasiune, joc, inteligență, imaginație, inspirație, calcul, strategie, tactică, viziune, competiție, fairplay, timp, echipă, sacrificiu, scop, știință, artă, nobil, manipulare, tactica subversiva, invaluire, sacrificiu, rabdare, lupta, perseverenta, atentie, diversiune, matrice, rezistenta, ingeniozitate … …

 


6. Răbdarea ajută în găsirea celei mai bune metode de a acționa.

Nu există business fără crize, nu există un bun leadership fără o capacitate de a gestiona o situație de criză.
Uneori este nevoie de decizii rapide, alteori de o gândire analitică, menită să calculeze eficient efectele pe termen lung.
În sah, calcularea mutării reprezintă o mare parte din șansa de câștig a jucătorului.

7. Optimismul, învățarea lecției după un joc pierdut.
Marii lideri de business au învățat că pentru a avea success, trebuie să rișți. Dar a risca nu înseamnă întotdeauna și a câștiga din prima. Multe dintre cele mai de success afaceri ale lumii, au pornit de la idei care au suferit respingere, de la mici business-uri care au cunoscut eșec după eșec.
Ceea ce i-a făcut pe marii antreprenori să răzbată, a fost perseverența, încrederea într-un rezultat pozitiv, indiferent de obstacole și eșecuri.

bilete ieftine de avionPentru un mindset de câștigător, o pierdere este considerată o oportunitate de a căpăta noi skilluri, de a învața noi lecții și de a adapta jocul la adversar; asa este si in sah.

8. Capacitatea de previziune.
În șah înveți să priveșți înainte. Doar cei care pot prevedea mai multe mișcări înainte pot juca un joc bun de șah.
A depune efortul de a face o prognoză bună este esențial pentru succesul oricărei afaceri. Sunt multe afaceri care pornesc cu mult entuziasm și dispar la fel de repede de pe piață. De ce? Pentru că mulți antreprenori nu iau în calcul efortul financiar și posibiliele obstacole ce necesită învestirea în permanentă în dezvoltarea afacerii.    top-page

9. Capacitatea de sacrificiu.
În șah, există situații în care poți să pierzi o piesă pentru a obține un avantaj ulterior. Acest lucru este similar cu luarea deciziilor de investiții în afaceri unde diverse campanii pot afecta profitul pe termen scurt, dar câștigă mai mult pe termen lung.

 

În unele momente este necesar să renunți la oameni pentru a ajuta afacerea să reziste, acest lucru este greu pentru o echipa unde s-au creat legături și oamenii au crescut împreună, însă sacrificiul pe termen scurt poate însemna reziliența pe termen lung.


cezariulian.ro – „Inspiratie Pentru Afaceri” intentioneaza sa organizeze un campionat corporate de sah pe echipe. In curand va apare anuntul pentru prima editie 2019. Pentru editia din 2020 analizam oportunitatea de a se organiza acest campionat in perioada de vara, la mare, impreuna cu Doamna Mariana Ionita – organizator internationat de competitii sah, organizatorul  FISCA – cel mai important eveniment international de sah destinat copiilor legitimati, organizat privat in Romania.



10. Aprecierea valorii exercițiului și a pregătirii.

În perioada de vârf a pregătirilor de șah, este necesar studiul, pentru a concura într-un turneu.
Mare parte a campionilor pot exersa chiar și 20 ore pe zi. Astfel se poate dobândi și obiceiul de pregătire îndelungată pentru a crește șansele de succes ale unei afaceri.

Pentru a dezvolta o afacere este necesar studiul în domeniul respectiv, studierea competiției, analiza de piață, analiza SWOT, etc.

11. Înveți să fii fair play.
Există o regulă în turneele de șah numite „touch move”. Aceasta înseamnă că atunci când atingi o piesă, trebuie să o muți.
Dacă ai finalizat mutarea, nu o mai poți lua înapoi.
În timp ce în jocurile informale această regulă este adesea relaxată, această este aplicată strict în turnee.
Uneori, disputele izbucnesc atunci când cineva încearcă să mute înapoi o piesă pe care observatorii oficiali nu ar fi observat-o.
Deși s-ar putea să scapi de ea dacă nu există martori, vei câștiga rapid o reputație care vă va distruge credibilitatea.
Acesta este și cazul afacerilor atunci când îți înșeli clienții cu pretenții false sau exagerate; imaginea brandului și reputația ta va fi greu de salvat.


Din pacate, se poate intampla uneori sa intri in dezacord cu clientii tai pe aspecte precum: neincasarea banilor la timp, obiectiuni cu privire la produsele si serviciile livrate, timpul de executie, modalitatea de livrare. Daca diferendele nu se pot rezolva pe cale amiabila,
poti apela la Arbitrajul comercial – cu beneficii privind costurile implicate, timpul redus de
solutionare, confidentialitatea dezbaterilor si alte avantaje prezentate in articolul:

https://cezariulian.ro/arbitraj-comercial/  


12. Înveți să gândeșți outside the box.
Deși șahul are reguli stricte, jucătorul expert știe să-și folosească creativitatea pentru a veni cu mișcări surpriză pentru a învinge adversarul.. Un antreprenor trebuie să vină cu o campanie de marketing inovativă, dacă trebuie să prevaleze împotriva concurenților giganți.

13. Înveți să joci după reguli.
Șahul are reguli care trebuie respectate sau altfel vei fi descalificat. O mutare neregulamentara in sah determina automat pierderea partidei.
De asemenea, mediul de business are propriile reguli scrise si nescrise pe care, dacă le încălcalci, poti suporta pedepse severe sau chiar excluderea din afaceri.
Corectitudinea în afaceri poate fi un criteriu de succes.
Nu poți ajunge un brand apreciat și renumit călcând pe alături.   top-page

14. Dobândeșți disciplină pentru a-ți concentra gândirea timp de mai multe ore.

Din moment ce i sah sunt necesare ore întregi de concentrare totală, este un antrenament foarte bun pentru a-ți concentra mintea.
Aceasta este o terapie excelentă mai ales pentru cei ale căror minți au tendința de a rătăci sau de a obosi prea repede.
De asemenea, succesul unei afaceri depinde și de focusul și energia pe care un antreprenor o investește în dezvoltarea businessului. Cu cât aloci mai mult timp pentru a studia metode de a îmbunătăți serviciul sau calitatea produselor tale, cu atât șansele de success sunt mai mari. Sunt cunoscute cazurile afacerilor care au fost de succes o perioadă, fiind foarte populare și apoi pierind în timp, din cauză că au pierdut lupta cu evoluția pieții și a tehnologiei.


Daca esti pasionat de sah cauta sa participi la competitii de sah destinate jucatorilor care nu sunt sportivi de performanta – jucatori nelegitimati. Competitii de sah de „amatori”.

Este interesant sa participi la competitii de  sah pe echipe. Exersezi puterea echipei – castiga nu neaparat echipa care are cel mai

sah abilitati business

performant jucator in echipa, ci echipa care are cele mai bune rezultate in ansamblu. Depinzi de coechiperi. Inveti sa-i ajuti sa se dezvolte si sa invete – ca o conditie a propriului tau rezultat.

In sah exerseri optiuniea strategica de a mentine propriile piese cat mai grupat posibil, ca o conditie a dobandirii unui avantaj relevant in razboil cu adversarul tau. Astfel, piesele se sustin reciproc, se apara, ofera oportunitati de atac sustinut din mai multe directii si oportunitati. 
Astfel, puterea echipei si a fiecarei piese in parte, devine mult mai mare. In acest context, o piesa de „putere” mai mica poate combate cu succes „puterea” mai mare a unei piese a adverasrului tau, daca este nesustinuta.

Puterea echipei conteaza!


Așadar, o minte antrenată poate fi criteriul pentru o viață profesională de succes.

Cu toate că în ziua de azi tinerii își petrec tot mai mult timp pe rețelele de socializare, putem ca părinți să introducem acest joc în activitățile zilnice și spori șansele ca tinerii de mâine să fie mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor din business cu un mindset puternic orientat spre succes.

Șahul sau competitii sah pot fi un instrumente foarte utile folosit în team-buildinguri, fiind relaxante și creând și legături puternice între colegii aceleiași organizații.

Există posibilitatea că în urma unor competitii sah să te poți detașa de la o problemă cu care te confrunți la locul de muncă și ulterior, să îți  vină soluția, în urma schimbării perspective asupra situației inițiale.

De asemenea, în urma unor competitii sah, poți privi diferit interacțiunea cu un coleg cu care poate nu reușeai să comunici constructiv la locul de muncă, să reușești să descoperi calități noi ale colegilor si să se schimbe dinamica la locul de muncă.    top-page



Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Brand Storytelling Blog: Responsabilitate sociala sau filantropie?
Blog: Competițiile de șah și abilitățile de business Blog: Festival International de Sah
Anunturi: Cum se vede? – Industria de publicitate Blog: Despre turnee sah si performanta

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI