Care sunt cei 7P de la PERFORMANȚĂ?

Vă amintiți începuturile din viața voastră?
Cum începe drumul către Performanță?

Eu am început de multe ori, am luat-o de la capăt, am făcut job rotation, alt domeniu de activitate, alți colegi, m-am mutat în alt oraș, în altă casă.
Toate aceste începuturi nu au fost ușoare. Așa sunt începuturile. Au un Preț.

Care e Prețul Prețului neplătit? Cum ajungi de aici acolo? Cum este călătoria?
Fără durere și Perseverență nu poți merge mai departe.

Cu toții ne amintim de începuturile noastre în diverse etape ale vieții.
Mai țineți minte oare care erau gândurile voastre la fiecare început? O să reușesc, nu o să reușesc? Pe cine pot conta? Ce Prieteni voi pierde? Ce sacrificii am de făcut? Cum va fi la finalul călătoriei?

Din afară nu se văd obstacolele, nu se vede drumul parcurs, nu se vede efortul, nu se văd orele de antrenamente dinaintea câștigării cupei.
Nu se văd pe Facebook sau pe cartea de vizită vânătăile de la „căzături”. Cei din jur nu știu prin ce am trecut noi în drumul nostru spre SUCCES.

Dar senzația aia de incertitudine, serile în care adormeai cu greu gândindu-te la ce vei face mâine, încotro să o iei, ai uitat-o? Mai știi cum puneai sub semnul îndoielii decizia ta? Și tot ce puteai să faci era să acționezi zi de zi.
Să cazi, să te ridici, să înveți și să o iei de la capăt. Să crezi că va fi mai bine, să schimbi ce nu merge, să îți asumi riscuri.
Rareori se văd aceste momente de acțiune, de Pregătire, de îndoială. Tot ce se vede în exterior este rezulatul final de care ești mândru și nu are nimeni dreptul să te judece pentru că nimeni nu a plătit prețul tău, nu a luat deciziile în locul tău.

Ce îi face pe oameni să meargă mai departe?

Care sunt pașii către Performanță?

  1. Pasiunea – dacă oamenii urmează calea obișnuită și așteaptă să aibă succes, nu îl vor obține. Dacă ești pasionat de ceva, treci peste toate impedimentele, peste toate rănile și ajungi acolo unde ți-ai propus. Pasiunea are darul de a ne face să ne simțim vii, strălucitori, luminoși.

Cînd Pasiunea ne împinge să ne implicăm în ceva, orice ar fi acel ceva, devine dintr-o dată foarte semnificativ, foarte viu, foarte profund. Pasiunea determină acțiunea. Știți pe cineva care face la nivel de performanță ceva de care nu este pasionat?

  1. Planul de acțiune – ai un plan pe care să îl urmărești și să poți evalua Progresul? Știi că doar acțiunile evaluate mișcă lucrurile din loc. De ce zic asta? Pentru că unii oameni se îndragostesc de plan și uită de visul lor care a grnerat planul. De aceea se numește „de acțiune” pentru că trebuie să acționezi. Oamenii nu își realizează visurile nu pentru că sunt greșite, ci pentru că nu au o strategie prin care să acționeze. Nu e suficient să pui o poză pe desktop sau pe frigider – ( așa cum scrie în unele cărți de gândire pozitivă). Ce faci să ajungi acolo?

Aud oamenii în jurul meu: – „ Sper să realizez asta într-o zi!”

Speranța nu e o strategie.

  1. Puterea – alimentată de voința de a nu renunța, de a nu te da bătut, de a căuta în interior resurse să te ridici și să faci tot ce Poți. Tu faci tot ce îți stă în putință?

Cum ar fi să te uiți la posibilități și nu la limitări?

Și de fiecare dată să găsești puterea interioară să mergi mai departe, să nu te pângi și să faci față provocărilor.

  1. Practica – știi că nu toate lucrurile pe care le începi îți ies din prima. Cum ar fi dacă ai renunța să practici? Nu îți aduci aminte de tine, dar ai văzut vreun copil care a căzut în timp ce a făcut primii săi Pași? L-a durut , a plâns puțin și dar nu și-a spus în mintea lui că nu se va mai ridica niciodată de acolo de jos, că nu vrea să mai practice mersul. NU. Toți am practicat, iar și iar, și iată că mergem în 2 picioare și nici măcar nu știm ce mușchi folosim pentru asta. Deci Putem și fără să știm toate detaliile.
  2. Procesul – așa cum ziceam este o călătorie toată transformarea noastră. Nu poți să devii peste noapte cel mai bun jucător, cel mai bun părinte, cel mai bun manager. E o muncă susținută în spate, un întreg proces pentru că nu ne putem dezvolta într-o zi, ne dezvoltăm în fiecare zi.

Testează tot timpul. Vezi ce funcționează și ce nu pentru scopul tău.
Când a fost ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?
John Maxwell spune să nu te întrebi cât timp îți va lua asta, ci cât de departe poți ajunge.
Cu alte cuvinte, creșterea personală nu are linie de FINISH.

  1. Poziționarea – punerea în poziția de a reuși. Înseamnă să înțelegi contextul în care te afli și apoi să acționezi cât mai bine Posibil pentru a câștiga.

Succesul este o stare mentală. Dacă vrei să ai succes, trebuie să te gândești la tine ca la un om de succes.

Și nu uita, succesul și eșecul merg mână în mână. Nu se poate unul fără celălalt.

Am eșuat de mai multe ori decât mulți dintre voi, dar am învățat foarte mult din eșecurile mele. Nu da deoparte ce ai învățat din eșecurile tale. Doar așa putem evolua.

Tu, vrei să te întorci și să faci din nou aceeași greșeală? Cu siguranță nu.

  1. Prețul – vreau să plătesc prețul? Aceasta e întrebarea.

Oamenii au Potențial și pentru a-l atinge trebuie să plătească un preț. Visul este gratuit, poți alege tot ce vrei să faci, dar călătoria nu este gratuită.

De asta ne place să vorbim despre vise, sunt gratuite. Nu ne costă nici energie, nici efort, nici timp, nici bani. Dar când începem călătoria realizăm că e drum care e ca o autostradă din Italia – dacă ați fost – pe care la fiecare 90-100 de km mai trebuie să plătești o taxă de highspeed.

Voiam să plătesc toată suma odată, dar nu era posibil, mai mergeam o oră, mai era o barieră cu taxă. Mai încolo alta, și tot așa până în Germania.

La fel și cu drumul nostru spre performanță – Ești dispus să plătești prețul ca să mergi mai departe? Încă un pas, mai plătești ceva, și încă un pas, și iar prețul…

În momentul în care nu mai vrei să plătești prețul, călătoria ta s-a terminat.

Performanța nu apare peste noapte. Ea apare după o muncă susținută vreme de câțiva ani, în care ai crescut în mod intenționat zi de zi, an de an. În care ai căzut și te-ai ridicat cu capul sus știind că nu aceea e calea și că trebuie să încerci altceva. Experiența este cel mai bun profesor al tău.

Eu am învățat să fiu recunoscătoare pentru ce am și pentru ce am învățat.

Tot ceea ce sunt, sunt datorită alegerilor pe care le-am făcut.

Am experimentat din toate : succes, performanță, recunoaștere, denigrare, eșec, reziliență, bucurie, mulțumire.

Mi-am lăsat amprenta în viețile multor oameni pe care i-am ajutat să se dezvolte.

Vreau să le mulțumesc OAMENILOR care îmi sunt alături dar și celor care nu îmi sunt. Fiecare are un rol în dezvoltarea mea.

Cum zice John Maxwell: „Uneori câștigi, alteori înveți”.

Vali Ciocioi

Trainer&Coach de Dezvoltare Personală


Cine este Vali Ciocioi ?

Sunt Trainer și Coach și lucrez de peste 22 de ani cu oameni și pentru oameni.
De profesie farmacist, am avut norocul să încep primul meu job într-o companie internațională. Datorită exercițiilor de feedback și introspecție pe care le-am folosit, am înțeles ce competențe am și ce aspecte am de îmbunătățit astfel încât în câțiva ani am avansat rapid în câteva roluri manageriale. Mi-am dezvoltat punctele forte în timp ce depășeam punctele slabe.

Leadership-ul se face cu oameni și pentru oameni iar „ unu este un număr prea mic pentru a realiza ceva”.
Pentru mine construirea încrederii stă la baza dezvoltării oamenilor cu care lucrez.

În cei 15 ani de Sales Manager am format și coordonat echipe de vânzări de 40 – 50 de oameni care au realizat venituri de peste 15 milioane euro anual. Am fost implicată în proiecte de rebranding și am lucrat în echipe cross-funcționale.

Din 2007 m-a preocupat domeniul dezvoltării personale. Am realizat programe de inducție, am coordonat proiectul de dezvoltare a echipei de vânzări pe baza planului individual de dezvoltare. Am lucrat în proiecte de diagnoză și managementul performanței.

Am peste 2000 de sesiuni de coaching one-to-one în business.
Ca Trainer/Coach, în ultimii 5 ani, am dezvoltat și facilitat săptămânal în jur de 200 sesiuni de training „in house” sau online pe teme diverse: Comunicare eficientă, Vânzări, Negociere, Public Speaking, Managementul timpului, Managementul conflictului, Leadership, Formarea sau Dezvoltarea echipelor.

Capacitatea de a evalua o situație, de a recunoaște problema și de a stabili un plan de acțiune viabil, comunicarea clară și concisă, atenția pe nevoile participanților la curs și structurarea materialului în funcție de acestea, mă ajută să ofer oamenilor sentimentul de siguranță și încredere.
Sunt conștientă că nu îi pot învăța pe oameni ceea ce eu nu știu și caut să îmi dezvolt continuu noi competențe.

Așa am obținut Certificare Internațională ca Speaker, Trainer și Coach, la evenimentul International Maxwell Certification – Orlando 2019.

Cred în puterea inovației și a creativității.
Misiunea mea ca Trainer și Coach este să creez mediul pentru cei care vor să se dezvolte și să fie concentrați pe obiectivele lor.

Contact:
Pagina Facebook profesionala
Pagina Facebook personala
Linkedin
Instagram