TENIS – O CARIERĂ TRASATĂ DIN COPILĂRIE

Ca părinte te gândeşti la viitorul copilului tău. Îţi doreşti să aibă o viaţă bună, împlinită. Te gândeşti că este cel mai bine să-şi aleagă o

meserie pe care să o facă din plăcere, din pasiune – asta este cel mai important. Ori te gândeşti să-l îndrumi către un domeniu de mare succes. Sau testezi mai multe discipline sau activităţi să descoperi unde se simte cel mai bine, unde este înzestrat cu talent.
Orice ar face, implică şi muncă, multă muncă. Şi bani.

Pentru un copil energic şi îndemânatic, căruia îi place sportul, tenisul de câmp poate fi o opţiune mai mult decât interesantă atât pentru a-şi petrece timpul în mod plăcut, dar şi util, practicarea tenisului de câmp deschizând pentru viitor perspective cel puţin de luat în considerare dacă nu chiar foarte interesante.Pentru oricine este cât de cât familiarizat cu evoluţiile din acest sport, dar şi pentru publicul larg, este bine cunoscut că tenisul înseamnă şi multe turnee, competiţii în care, funcţie de poziţia pe care reuşeşti să o ocupi, dar şi funcţie de cota turneului respectiv jucătorii câştiga premii mai mult decât atractive. Sumele puse în joc au evoluat spectaculos în ultima perioadă.

Un articol Prosport din 04.05.2015 arată că “Premiile puse la bătaie în turneele de Grand Slam cresc de la an la an, ce-i drept, proporţional cu interesul pe care oamenii îl manifestă pentru tenis. Organizatorii de la Wimbledon au anunţat că la ediţia din 2015 vor plusa cu 7% peste suma rezervată jucătorilor în anul 2014. S-a ajuns astfel la un total de 26,75 de milioane de lire, record pentru 2015, şi la un cec de 1,88 milioane de lire sterline (2,63 milioane de euro) sortit campionului de la All England Club.”

Acelaşi articol publică un tabel cu premiile destinate câştigătorilor turneului de la Wimbledon, din care selectez câteva cifre:
Anul / premiu la masculin în lire sterline

1968 / 2.000

1973 / 5.000

1978 / 19.000

1983 / 66.600

1990 / 230.000

2001 / 500.000

2010 / 1.000.000

2015 / 1.880.000

Atractivitatea practicării tenisului de câmp a crescut semnificativ şi datorită succeselor celebre ale unor conaţionali – după Ilie Năstase şi Ion Ţiriac, astăzi Simona Halep face istorie în tenisul românesc.

Dacă copilului tău îi place jocul de tenis, poţi să iei în consideraţie că această poate fi startul într-o viitoare carieră. Este evident că premiile despre care am menţionat mai sus reprezintă recompense pentru munca depusă încă din copilărie pentru foarte, foarte puţini dintre jucători. Imensa majoritate se află în pluton, iar pentru alţi mulţi practicanţi ai tenisului de câmp nici măcar nu există vreun premiu câştigat vreodată.
Cu toate acestea, practicarea tenisului de câmp deschide multe oportunităţi pentru viitorul copilului tău.

Un practicant susţinut al tenisului poate la maturitate să devină profesor de sport sau antrenor într-un club de tenis.
Un bun cunoscător al jocului de tenis se poate implica cu succes în organizarea şi administrarea unui club sportiv, ori poate face afaceri din investiţii în dezvoltarea de noi terenuri de tenis.

Poţi lua în considerare că, în acest sport, sunt organizatori de turnee de tenis, manageri, arbitri …
Sunt diverse afaceri care se pot dezvolta prin comercializarea sau închirierea materialului sportiv necesar pentru practicarea tenisului de câmp. Calitatea şi performanţele materialului sportiv specific utilizat de jucători are un impact semnificativ în performanţa acestuia. Materialul sportiv a evoluat deasemenea spectaculos în ultima perioadă, atât dpdv al performanţelor cât şi al preţurilor. Tenisul de câmp nu este unul dintre cele mai ieftine sporturi de practicat.

Nu este lipsit de interes de observat că, chiar dacă un copil practicant al tenisului îşi alege o altă carieră profesională la maturitate fără legătură cu acest sport, îi rămâne plăcerea de a practica tenisul de câmp la nivel de divertisment, fiind un joc foarte plăcut şi antrenant, cunoscut ca fiind practicat în toate mediile sociale, fiind o foarte plăcută ocazie de socializare.
Oameni de afaceri, politicieni, corporatişti şamd sunt cunoscuţi ca pasionaţi practicanţi de plăcere ai tenisului de câmp.

Gabriel Moisescu, antrenor de tenis cu vocaţie pentru copii, apreciază că “Tenisul este un foarte eficient şi accesibil instrument de modelare a personalităţii.
În acest sport, ca şi în viaţă, există reguli, principii, modele, premise favorabile sau nu şi puţină şansa. De-a lungul anilor am încercat să le insuflu elevilor mei însuşirea, prin tenis, a unui sistem de valori bazat pe muncă, seriozitate, corectitudine şi încredere – totul pe fondul bucuriei, plăcerii de a practica acest sport atât de solicitant şi generos totodată.
Bineînţeles, foarte puţini dintre ei vor ajunge campioni ai tenisului, dar miza cu adevărat importantă este ceea ce vor putea ei deveni prin îmbrăţişarea acestor valori încă de la vârste fragede.

Aşadar, le recomand părinţilor şi tuturor îndrumătorilor de copii, să pună mai presus de ambiţiile personale sau anumite frustrări şi neîmpliniri acumulate, ori vise de înavuţire imediată, binele şi dezvoltarea sănătoasă a celor mici, practicarea tenisului fiind o cale deopotrivă plăcută şi benefică indiferent de nivelul de performanţă la care se ajunge.

marketing

 

În cel mai rău caz, cel care a practicat tenisul în mod serios de-a lungul anilor va ajunge să fie un adult cu un corp sănătos, cu un mental puternic, încredere în sine, posesor al unei personalităţi care-l va ajuta să răzbată prin viaţă mult mai uşor şi nu în ultimul rând un posibil profesionist în domeniu, tenisul în sine la un nivel ridicat fiind o calificare profesională mult apreciată în ziua de astăzi.”

Practicant activ al jocului de tenis, Gabriel Moisescu a debutat de curând într-o afacere de succes, devenind importatorul şi distribuitorul pentru România al prestigioasei mărci franceze Tecnifibre din Franţa (detalii la http://www.tecni-tenis.ro).



Despre afacerile din tenis, Moisescu crede că “Piata specifică de la noi este încă în dezvoltare şi sedimentare.

Pe fondul succeselor din ultimii ani înregistrate îndeosebi de către Simona Halep, dar şi de ceilalţi reprezentanţi de seamă ai actualelor generaţii de jucători şi jucătoare de clasă mondială, tenisul românesc a cunoscut o adevărată explozie la nivel de imagine şi vizibilitate în întreagă noastră societate. Efectul direct şi imediat al acestui progres s-a făcut simţit pe terenurile de tenis şi indirect în toate segmentele conexe acestui sport: cluburi de tenis, echipament sportiv specific, comercianţi, circuite de amatori, programe speciale şi lista poate continuă cu multe alte elemente.
Astfel, prezenţa în număr din ce în ce mai mare pe terenurile de tenis din România a generat un consum pe măsură de echipamente specifice (rachete, racordaje, mingi, confecţii, încălţăminte, genţi, accesorii) dar şi de servicii (antrenori, terenuri de tenis, circuite de tenis pentru profesionişti sau amatori, pentru copii, tineri sau vârstnici). În acest sens este notorie în rândul profesioniştilor din domeniu insuficienta terenurilor de tenis din Bucureşti, în acest moment oferta fiind considerabil mai redusă decât cererea reală.

Cu speranţa că evoluţiile de excepţie ale jucătorilor de tenis români vor continuă cel puţin la acelaşi nivel, avem motive să credem că piaţa de consum de echipamente şi servicii derivate din tenis se dezvoltă în continuare, ceea ce nu ar putea decât să aducă beneficii tuturor celor implicaţi şi satisfacţii celor ataşaţi de acest fenomen. Adevăratul câştig şi împlinirea acestor circumstanţe favorabile vor fi, însă, generaţiile viitoare de campioni români care se clădesc acum în toată ţara şi ale căror rezultate încep să apăra la nivel internaţional deja.”

Pentru aţi forma o idee despre amploarea pieţei activităţilor complementare / conexe tenisului de câmp o simplă căutare pe internet îţi relevă date interesante.
Am găsit în Bucureşti peste 140 terenuri de tenis de câmp, în marea lor majoritate suprafaţa pe zgură şi sunt convins că sunt departe de a fi identificat toate facilităţile de acest tip:

Arenele BNR
11 terenuri zgură + arena centrală cu nocturnă
Dinamo
6 terenuri zgură




Centrul Naţional de Tenis
10 terenuri de zgură
3 terenuri de greenset în aer liber
un teren în sală – greenset pe plăci de lemn
Dax Tenis
3 terenuri de zgură
Tenis Club Dia
3 terenuri de zgură
BDK Tenis
Terenuri pe zgură în Parcul Herăstrău
Club Pescariu
6 terenuri de tenis
ENACHE INTERNAŢIONAL TENNIS ACADEMY
7 terenuri de tenis pe zgură
Tenis Club AMG
Club Sportiv Sport Galaxy
14 terenuri de tenis pe zgură
Clubul Parlamentărilor
3 terenuri pe zgura

Pe website-ul Federaţiei Române de Tenis am găsit 73 cluburi de tenis înregistrate în Bucureşti, iar la capitolul competiţii calendarul afişa pentru 2019 23 turnee în ianuarie şi 28 în luna februarie.

Pentru echipament sportiv specific tenisului de câmp am identificat magazine specializate: Tennis & Golf Mall, SportGuru, E-Tennis, Tenis Axyall, TenisShop. În România sunt prezente mărci celebre precum: Wilson, Babolat, Head, Tecnifibre, Yonnex, Prince, Dunlop, Pro’s Pro, Luxilon, Asics, Nike, Under Armor, Adidas, New Balance.

Şi comerţul online cu echipament sportiv şi dotări specifice este bine reprezentat:  http://www.sportguru.ro, www.tenisaxyall.ro, www.tenisshop.ro, http://www.tecni-tenis.ro, http://www.tennisrevolution.ro, www.tennispremier.ro, http://www.sportin.ro, http://www.tenisbox.ro.

Am identificat o firmă specializată în amenajarea suprafeţelor de joc.



Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Servicii: Promovare Online Blog: Despre etichetele volumetrice – Cum se face?
Blog: Cum se face? – Serigrafie – un business creativ Blog: Brand Storytelling

 


C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI