Serigrafie – un business creativ – Cum se face?

serigrafieSerigrafie – foarte pe scurt

Serigrafia este un business creativ. Invata despre  serigrafie, cum se face si ce aplicatii sunt in productia publicitara. 

Salutare tuturor.
Numele meu este Silvian Viorel Cioboata si de peste 30 de ani ma ocup implicat direct de productia publicitara.
Una din activitatile de baza in aceasta industrie a fost si inca este serigrafia.
Fie ca stiti fie ca nu, zilnic vedeti obiecte care au fost imprimate prin serigrafie.
Obiecte de imbracaminte (sepci, tricouri, hanorace, halate, incaltaminte, echipament de protectie, etc), diferite obiecte de uz general si gospodaresc inscriptionate si etichetate cu brandurile producatorilor, imprimari cu aplicatii speciale care sa reziste de exemplu in mediul umed si/sau rece, sau altele la temperaturi inalte, toate acestea si multe altele au trecut la un moment dat prin procedura de imprimare serigrafica numita si transfer serigrafic – pe scurt serigrafie.

arbitrajul ad-hocUpdate: 15.08.2019

In acest articol gasesti:

Serigrafia (transferul serigrafic) se utilizeaza atat in industria de publicitate – ca forma de personalizare / imprimare diverse obiecte, cat si in alte industrii datorita calitatii si diversitatii aplicatiilor posibile (imprimare pe sticla, metal, cauciuc, lemn, plastic, ceramica, textile samd), cum ar fi: industria mobilei, industria textila, electronica si calculatoare samd.

Sa vedem – Ce este serigrafia?

Despre serigrafie. Serigrafia este o procedura de imprimare pe suprafete care sunt netede, mai exact pe materiale textile sau pe materiale solide precum agende, carti de vizita sau calendare. Cu ajutorul acesteia se vor obtine imagini imprimate de calitate si rezistente in timp. Functioneaza doar pe suprafete plane aceasta fiind una dintre principalele limitari ale serigrafiei. (merge si pe cilindric dar asta este alta discutie)

Serigrafia se poate face la nivel empiric, de improvizatie sau la nivel industrial. In oricare varianta este nevoie de cateva lucruri.

O lista scurta cu necesarul trebuincios pentru serigrafie:

promovare mediamasina de serigrafiat
– ecranul serigrafic
– racleti
– cerneala serigrafica

Lista este mai lunga si pe masura parcurgerii articolului veti descoperi ce si cum, doar ca fara cele de mai sus chiar nu se poate face serigrafie.


Serigrafia – un business inovativ, creativ. Da startul la propria ta afacere. Infiinteaza o firma sau adauga obiect de activitate la compania ta. Pentru operativitate, poti apela la un avocat.


Cum a aparut serigrafia

ideaplaza.roAceasta procedura a aparut pentru prima oara in China antica cu aproximativ 3000 de ani in urma. Originea serigrafiei se regaseste in istoria sabloanelor care se refera la o bucata de metal sau de hartie decupate in anumite parti pentru a obtine o forma anume sau chiar un simbol.

Serigrafie – ce insemna mai exact serigrafia si ce implica?

Serigrafia este o metoda foarte cunoscuta si solicitata care ajuta la imprimarea de imagini si mesaje pe suprafetele dorite. Avantajul este ca nu se deterioreaza in timp iar culorile se pastreaza cat mai clare.

Masina de serigrafiat

Cum spuneam, putem face serigrafie empiric sau industrial.    top page

La nivel empiric, exista masini de serigrafiat manuale.
Daca sunteti curiosi, prima mea serigrafie, o sa radeti, dar am facut-o pe usa de la camara. Am demontat usa, am pus-o pe masa din bucatarie, am montat o balama de care am prins sita serigrafica intinsa pe o rama din lemn. A fost foarte provocator si funny in acelasi timp. Si desigur  oarece munca si inventivitate. M-a ajutat foarte mult sotia mea atat cu munca cat si cu investitie de incredere si incurajari.

Obiectivul a constat in imprimarea cu cerneala argintie a logoului unei foarte cunoscute statiuni balneoclimaterice din Transilvania pe copertele a 10.000 de agende. Va spun ca fata de investitie (aproape zero), rezultatele atat la nivel psihologic cat si din punct de vedere financiar au fost absolut remarcabile.

Psihologic – mi-a reusit – si asta mi-a dat incredere ca se poate, iar financiar am incasat o suma mare de bani contra seviciului de imprimare prestat.
serigrafieInca imi amintesc cu placere de acele momente.

Am uitat sa va spun si trebuie sa stiti asta, sita am intins-o manual prinsa cu capse
(un capsator de birou) iar developarea ei am facut-o in cada baii din apartament.

Pe cuvant, a fost frumos!

Daca vreti, puteti incerca si voi insa mult mai bine ar fi de luat in calcul achizitionarea unei mese manuale de serigrafie. Este un utilaj extrem de simplu iar preturile sunt in functie de dimensiunea mesei de lucru si a complexitatii reglajelor pe care le permite utilajul de la 150 euro in sus. Sunt cativa furnizori deja consacrati de consumabile si utilaje de serigrafiat in piata din RO. Noi am colaborat foarte bine cu mai multi dintre ei. (EDCG, Universal Ted, Hollrom, Symbol, Seriprint)    top page

Bun, avem masina de serigrafiat. Manuala deocamdata.
Puteti incepe cu una simpla, format A3 de exemplu.
serigrafieVeti putea imprima cu aceasta masina cartoane, autocolante, placi din plastic, textile, obiecte promotionale.
Veti putea produce carti de vizita, invitatii, felicitari, etichete din hartie si autocolante, stickere PVC, veti putea imprima sacose textile si tricouri, veti putea personaliza diferite modele de pixuri, brichete, brelocuri si alte obiecte promotionale.
Creativitatea si inventivitatea va vor da o sansa in plus sa descoperiti si alte obiecte si materiale
pe care sa le imprimati cu acest ieftin si simplu utilaj. 

Sita serigrafica

Este o tesatura (din nailon, poliester) foarte rezistenta, cu diferite grosimi ale firului si diferite densitati ale tesaturii. In functie de diametrul firului si densitatea tesaturii, rezolutia imprimarii va fi mai mare sau mai mica – cu cat tesatura este mai deasa si grosimea firului mai mica cu atat rezolutia imprimarii va fi mai mare. Explicatia este foarte simpla.

Ecranul serigrafic

Este sita de mai sus intinsa pe o rama patrata sau dreptunghiulara confectionata din lemn, metal sau aluminiu.
serigrafieSita se ipregneaza cu o emulsie fotosensibila dupa care sita astfel emulsionata si uscata cu jet de aer cald, se  expune la o lumina cu o anumita radiatie si apoi se developeaza cu jet de apa.

Intre sita emulsionata si sursa de lumina se afla un film transparent pe care cu negru este imprimata grafica. Ca sa fie mai usor de inteles, de exemplu pentru retroproiector exista foliile transparente pe care se imprima imagini.
Ei bine, foarte asemanator cu aceste folii este filmul serigrafic care poate fi imprimat chiar si pe o imprimanta laser alb/negru.
Cu un film astfel obtinut veti putea obtine rezultate multumitoare insa daca doriti cu adevarat calitate, filmul trebuie scos pe o masina speciala, linotronic si va trebui sa apelati la o firma specializata care detine astfel de utilaje (Fingerprint).
Astfel de utilaje mai puteti gasi in unele tipografii pentru ca filmul serigrafic este destul de similar cu filmul tipografic. Va veti descurca, sunt sigur.

serigrafieVa vand un pont:  ecranul serigrafic cu sita gata intinsa, emulsionata si developata il puteti comanda de-a gata la unul din furnizorii de consumabile si utilaje serigrafice la care am facut referire mai sus.
Sunt ateliere de imprimari serigrafice care isi produc singure ecranele serigrafice si in egala masura sunt ateliere care le comanda externalizand acest proces.
Pentru inceput, recomandarea mea este sa adoptati cea de-a doua varianta si sa le comandati de-a gata caci obtinerea ecranelor presupune investitii si know how despre care voi scrie intr-un articol viitor.

Este practic un atelier separat de cel de imprimari si se poate constitui intr-o afacere de sine statatoare. O lasam pe mai tarziu. Imprimarea rezulta in urma racletarii cernelii serigrafice prin sita in contact cu obiectul/suprafata de imprimat.    top page


Din pacate, se poate intampla uneori sa intri in dezacord cu clientii tai pe aspecte precum: neincasarea banilor la timp, obiectiuni cu privire la culorile imprimarii, timpul de executie, modalitatea de livrare. Daca diferendele nu se pot rezolva pe cale amiabila, poti apela la Arbitrajul comercial – cu beneficii privind costurile implicate, timpul redus de solutionare si alte avantaje prezentate in articolul:
https://cezariulian.ro/arbitraj-comercial/  


Cum se face?

serigrafieEcranul serigrafic gata procesat, se prinde mecanic pe utilajul pentru serigrafiat. Mai simplu, aceste utilaje se numesc mese de serigrafiat. Pe blatul mesei se va aseza obiectul care urmeaza a fi imprimat.
Sa luam de exemplu un carton special colorat in masa, un carton Plike negru de 280g/mp (furnizor RPD, Antalis).
Aceasta in ideea in care clientul vostru doreste carti de vizita imprimate cu cerneala argintie si lacuite selectiv. Va spun, aceasta combinatie este super, am incercat-o si garantat se obtine un produs carte de vizita premium.
Avantaj serigrafie: imprimare cu argintiu si auriu metalic ceea ce nu se poate obtine cu alte procedee de imprimare de exemplu digital sau ofset.

Cartonul A3 se plaseaza pe masa de serigrafie sub ecranul serigrafic gata procesat.
Prin incercari succesive se face potrivirea cartonului la unghi de 90 grade sub desenul de pe sita. Pentru multiplicarea in aceleasi conditii,

content marketing

recomand sa faceti un vinclu din doua fasii din acelasi material cu cartonul si sa il lipti de blatul mesei serigrafice folosind scotch dubluadeziv.

Masa achizitionata ar trebui sa aibe reglaje mecanice de pozitionare sus/jos si stanga dreapta a blatului fata de ecranul serigrafic.
Utilizati aceste optiuni dupa asezarea la brut a cartonului pentru reglajul de finete al pozitionarii.
Blocati reglajele dupa efectuare.
Daca masina este prevazuta cu vacuum pe masa, nu ezitati sa utilizati. Cel mai adesea este necesar un aspirator de praf absolut obisnuit, de uz casnic.

Acum punem cerneala argintie pe sita.
Vorbim desigur despre varianta easy si low cost de imprimare manuala.

Alegeti o cerneala potrivita pentru imprimare pe hartie si carton. Ca sa nu aveti prea mult de lucru la sfarsitul procesului de imprimare, recomand mascarea cu scotch (cel mai obisnuit si ieftin) a ramei si a suprafetei neutilizate pentru imprimare a sitei.

Cu racletul din cauciuc se intinde cerneala peste ecranul serigrafic care se coboara peste cartonul A3.
Inca un sfat/recomandare: sita nu trebuie sa se atinga de carton. Aveti reglaje pe masina pentru inaltimea sitei.
Inaltimea sitei fata de carton trebuie sa fie de 2-4 mm astfel incat in momentul racletarii, suprafata de contact a sitei cu cartonul sa fie doar pe latimea racletului. Latimea acestuia trebuie sa depaseasca stanga/dreapta desenul de imprimat cu doi – trei centimetri.
Blocati reglajele de inaltime dupa setarea acesteia.      top page

serigrafie

Racletarea incepe cu aprox 5 cm inainte de desen, se face cu presiune si viteza medie, la o inclinatie de 30 – 40 grade fata de orizontala si se termina la cinci – sapte cm de desen.
Este important ca in spatele racletarii, sita sa se dezlipeasca de carton.
Pare complicat, da? Si totusi va garantez ca nu este.
Viteza, presiunea si unghiul de inclinare se “simt” de catre operator si se regleaza si invata dupa doar cateva probe.
Dupa racletarea pentru imprimare, cu sita dezlipita de carton, cerneala se racleteaza fara presiune inapoi peste desen.
Scopul este sa nu se lase libere ochiurile din sita pentru ca cerneala sa nu se usuce in ochiuri. Uscarea in ochiuri duce la obturarea acestora si orice obturare va cauza pierderea de rezolutie sau pur si simplu lipsa unor elemente din desen.

Rezultatul tuturor activitatilor de mai sus ar trebui sa fie cartonul A3 imprimat.
Daca asta este ceea ce ati obtinut, felicitari.
Acum scoateti cartonul imprimat, puneti-l la uscat (atentie la praf)
serigrafie si inlocuiti-l in vinclu cu un nou carton ce urmeaza a fi imprimat. Procedeul trebuie repetat ca in descrierea de mai sus pana la epuizarea tirajului de carton.

In final se recupereaza cerneala de pe sita si se pune inapoi in recipient.
Inchideti bine recipientul caci cerneala se poate usca modificandu-si dilutia sau fiind cerneala cu pulberi metalice poate chiar sa oxideze si sa-si modifice nuanta.

Resturile de cerneala de pe sita se sterg folosind carpe de bumbac umezite cu diluant.

Se dezlipeste si  se arunca scotchul de pe sita si de pe rama. Acum veti intelege si aprecia acest sfat pe care vi l-am oferit mai inainte – mascare cu scotch. Sita se spala foarte bine, insistent cu carpe si diluant pana cand dispar toate urmele de cerneala. Mai ales din ochiurile sitei.

Odata sita si rama curatate, aceasta poate fi stocata si refolosita pentru aceeasi lucrare (fix acelas desen, fix aceeasi lucrare, poate doar culoarea schimbata) sau poate fi recuperata si folosita cu alt desen pentru alta lucrare. Procedura de recuperare ecrane serigrafice asa cum am promis, intr-un articol viitor, despre atelierul de site.

In final sunt recunoscator ca ati avut rabdarea si interesul sa parcurgeti intreg materialul.
Retineti ca orice comentariu este valoros pentru mine si conteaza in vederea imbunatatirii materialelor viitoare. Asa ca nu ezitati: transmiteti-mi intrebarile si comentariile voastre, spuneti ce ati inteles sau nu si ce ati vrea sa gasiti in materialele viitoare.

Spor !!!          top page


Pentru organizarea si optimizarea operatiunilor, a fluxurilor de „productie” recomand abordarea procesuala PDCA (plan-do-check-act; planifică- efectuează -verifică-acționează) si proiectarea si implementarea in cadrul companiei a unui sistem de management conform ISO 9001, cu multe beneficii.


update 20.09.2019

Nasterea standardului ocupational pentru meseria de serigraf in Romania

serigrafieAstazi vin cu o completare la ceea ce afirm la inceputul fiecarui articol si care face referire la faptul ca tot ceea ce spun reprezinta experiente strict personale.
In ceea ce priveste serigrafia, un prieten mi-a atras atentia ca la un moment dat am avut o contributie importanta in stabilirea standardului ocupational privitor la meseria de serigraf.
Zice prietenul: „Viorel tu esti coautor, faci parte din echipa de validare care, in proiectul initiat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova prin Centrul de Ocupare Profesionala, a stabilit standardul ocupational pentru meseria de serigraf.”
Bai, zic, asta chiar e tare. Ce destept sunt!!!

Fac un efort de memorie si imi amintesc cum toate firmele de serigrafie/advertising se confruntau la un moment dat – noi fiind oarecum deschizatori de drumuri in acest domeniu – cu faptul ca nu gaseau sa angajeze personal calificat, mai exact muncitor serigrafist.
Pur si simplu aceasta meserie nu se gasea in nomenclatorul de meserii dar mai grav, nu se gaseau nici oameni cu aceasta meserie.

Singurul domeniu in care se facuse ceva serigrafie pe la noi prin tara era industria de electronica si electrotehnica prin prisma faptului ca circuitele imprimate, placile de baza pentru aparatura electrica si electronica, erau serigrafiate.
Desigur, domeniul fiind foarte ingust, putinii oameni care lucrasera si care acum devenisera liberi prin disponibilizare, mai exact someri datorita inchiderii fabricilor respective, erau extrem de specializati.

Chiar si asa, au fost vremuri cand era o adevarata aventura sa pui mana pe un astfel de om care era familiarizat cat de cat cu domeniul.
Ce vremuri!!! Diferenta majora provenea din faptul ca ei erau specializati pe imprimari industriale dar simple, la o singura culoare, iar succesul si satisfactia intervenea dupa ce ei impreuna cu nebunii deschizatori de drumuri in imprimari serigrafice de promotionale reuseam sa descoperim prin multa munca si multe incercari, alocand resurse importante de timp si bani, ca serigrafia are si o latura artistica si inventiva atunci cand produci imprimari la mai multe culori.
Nu mai vorbesc de imprimarile policrome care este o intreaga poveste si pe care probabil o vom spune alta data.

serigrafieSa revenim la subiect.
Vine intr-o zi Doamna Monica Ponta, proprietarul Electronic Design & Consulting Group, firma furnizor de consumabile si echipamente pentru serigrafie si zice: „Dom’ Cioboata, toata lumea se confrunta cu un mare gol de personal specializat pe meseria de serigraf – ma gandesc la o scoala de serigrafi. Ma ajutati? Noi facem teoria, dumneavoastra aveti toate dotarile tehnice necesare, va veti putea ocupa de partea practica, de punerea in opera a cunostintelor teoretice. Stim cu totii ca teoria ca teoria dar practica ne omoara.”

Mi-a placut ideea instantaneu. „Da, ma bag!” – si m-am bagat.

Asadar ideea de scoala nu-mi apartine insa mi-a placut tare mult, iar urmarea a fost ca am primit vizitele comisiei de la AJOFM Prahova – oameni foarte implicati impreuna cu care am lucrat foarte bine.

Urmare a unei idei, a muncii si a resurselor alocate in mod absolut gratuit, s-a nascut in Romania standardul ocupational pentru meseria de serigraf.

Toata munca si toate resursele alocate au fost cu titlu suta la suta gratuit in consideratia faptului ca pot sa dau ceva societatii.
Consider ca am avut o contributie importanta in stabilirea acestui standard si din acest motiv ma simt foarte mandru.

Asta a fost povestea.

Va salut si va doresc numai de bine.


Aplicatii

 

Serigrafia are aplicatii foarte vaste ca si metoda de imprimare cu avantajele unei imprimari foarte rezistente la factorii de mediu extern, umezeala, temperatura, radiatii UV, o parte din substantele de spalare si curatare, rezistenta mare la actiuni mecanice. Toate culorile cod pantone sunt posibile. Un alt avantaj il constituie posibilitatea obtinerii de efecte speciale cum ar fi culori metalice sau culori fluorescente, lacuri mate, lucioase sau perlate.

Transferul serigrafic se utilizeaza:

  • industria textila – materiale textile din care se confectioneaza obiecte de imbracaminte, tapiterii, decoratiuni interioare
  • industria auto – planse de bord si marcare diferite piese si componente
  • electrotehnica – afisoare, displayuri, panouri de comanda, carcase, branding pe scule si aparatura de uz casnic si industrial, cablaje si piese electronice,

  • cosmetica – etichete, ambalaje si flacoane din plastic sau sticla
  • alimentara – etichete produs si de raft, ambalaje din plastic si sticla pentru bauturi si alimente
  • farma – flacoane din sticla sau plastic
  • packaging – ambalaje din carton, plastic, sticla, lemn, metal
  • electronica – sticla si placi ceramice pentru celule fotovoltaice, circuite imprimate, diode si benzi led, benzi si cablaje flexibile
  • ceramica –

Publicitate:

  • tricouri, sacose, sepci, halate, camasi, salopete si echipament de protectie, alteobiecte de imbracaminte

networking

  • steaguri si fanioane
  • obiecte promotionale: pixuri, brichete, brelocuri, ceasuri, stickuri si carduri USB, CD – DVD-uri, carcase si cutii de ambalaj, agende si calendare
  • stickere si etichete
  • displayuri POS din diverse materiale, semnalistica, placi indicatoare de avertizare sau interdictie,
  • etc, etc, etc    top page
Dificultati

Daca te gandesti sa te implici intr-un nou business in domeniul serigrafiei, ar fi bine sa iei in calcul dificultatile pe care este posibil sa le intampini, printre care:

  • in functie de tipul cernelurilor si al solventilor pe care le alegi sa le utilizezi, mirosurile degajate pot fi mai intense ori mai putin puternice. In toate cazurile trebuie sa iei in calcul, pe langa investitia in echipamentele si

bilete ieftine avion

        dotarile necesare, si cheltuielile pentru un sistem de ventilatie eficient;

  • lipsa personalului calificat. Piata muncii din Romania inregistreaza in ultima perioada un deficit de forta de munca calificata si specialisti, mai ales in domeniul productiei. In cazul serigrafiei, fiind un domeniu mai putin cunoscut, numarul de imprimatori serigrafi este sub nivelul cererii si sansele de a recruta specialistii necesari sunt mici;
  • prelucrarea grafica. Pentru realizarea ecranelor serigrafice necesare imprimarilor succesive ale suportului pentru realizarea imaginii solicitate de client este necesara „descompunerea” acesteia intr-un mod specific tehnologiei de transfer serigrafic. Asta inseamna ca iti trebuie un DTP-ist specializat;
  • serigrafia este o nisa ingusta in cadrul serviciilor de productie publicitara. Este posibil sa intampini dificultati in identificarea potentialilor clienti.          top page
Cum promovezi servicii de serigrafie?

Daca ai un atelier de serigrafie, stii deja ca serviciile tale se adreseaza preponderent ori in totalitate companiilor.

serigrafie

Clientii tai sunt in majoritatea lor agentii de publicitate, intermediari de productie publicitara ori firme care utilizeaza diverse aplicatii ale imprimarilor serigrafice in activitatea de marketing.

Mai sunt aplicatii diverse ale serigrafiei si in alte domenii: imprimarea carcaselor diferitelor tipuri de aparate, panouri de control, imprimare lemn, sticla, metal, cauciuc in diverse industrii.
In acest caz, de multe ori, producatorii isi dezvolta propriile facilitati de imprimare serigrafica.

Mai sunt si finisajele pentru produse de tipar, dar si aici multe tipografii au dotare pentru finisaje specifice serigrafie.

In toate cazurile, clientii sunt firme, deci te afli in categoria B2B.

Strategii de marketing specifice B2B:

  • content marketing sau inbound marketing
  • direct marketing

Content marketing          top page

Statisticile arata ca peste 80% dintre cumparatori caută informații online înainte de a achiziționa un produs/serviciu.
Prin content marketing, tu esti cel care da raspunsurile la intrebarile si cautarile potentialilor clienti si le rezolvi, rapid si gratuit, o problema.
In felul acesta oferi valoare potentialilor clienti.

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre aspectele emotionale in formarea deciziei de cumparare.
Daca tu esti cel care, prin efortul tau, oferi ajutor, oferi solutii, rezolvi probleme, fara sa astepti ceva imediat la schimb, formezi o imagine de incredere si castigi pe termen lung.

Puncte tari:

  • serigrafievizibilitate si afinitate fata de brand;
  • avantaje SEO;
  • cresti traficul organic si din social media;
  • identifici clienti noi;
  • creezi relatii pe termen lung cu clientii;
  • iti faci cunoscuta afacerea, te afisezi ca expert, lider de opinie

Puncte slabe:

  • efort constant pentru crearea de continut;
  • dificultate in masurarea rezultatelor;

 

Pentru a fi economic, eficient, eficace, efortul tau trebuie planificat.
In Planul de marketing este bine sa ai in vedere corelatiile dintre Produs, Pret, Promovare, Distributie.

De exemplu, daca vrei sa te adresezi in special Agentiilor de publicitate, cauta sa intelegi afacerea lor. Vei observa ca ei cumpara de la tine ca sa vanda mai departe firmelor care utilizeaza produsul in propria lor activitate de marketing.          top page

In acest caz, mesajul si canalele de comunicare utilizate sunt adaptate la acest tip de client. Vei vorbi mai mult despre ce te diferentiaza pe tine de concurenta in relatiile cu agentia de publicitate.
Ce asteptari au agentiile de publicitate de la firmele din productia publicitara? – raspunde prin mesajele tale la cele mai dese intrebari ale agentiilor.

Mesajul catre clientul final, firmele consumatoare de articole productie publicitara, va fi diminuat.
De exemplu, pentru consumatorul final poate fi util sa vorbesti despre tipurile de aplicatii ale serigrafiei – cu exemple.
Agentiile de publicitate cu experienta cunosc aplicatiile clasice ale serigrafiei. Mai mult, in propriile procede de creatie “inventeaza” aplicatii inedite.

Corelatii politici de pret.

In acelasi exemplu de mai sus, daca ai o politica de preturi care nu se diferentiaza pe canale de distributie este putin probabil sa stimulezi agentiile si intermediarii de productie publicitara.
Pretul trebuie sa contina dincolo de cheltuielile de productie, cheltuielile directe, si o “cota” pentru promovare.
Functie de strategia de marketing (de impingere a produsului in piata ori de atragere a clientului) efortul de promovare trebuie dozat corespunzator.

Mediul online este un canal de comunicare atractiv pentru segmentul B2B.
Poti apela la proiectarea si implementarea canalelor de comunicare online dupa medelul prezentat aici.

cezariulian.ro – “Inspiratie Pentru Afaceri” blog teme business si prezentare servicii pentru afaceri, cu un trafic de peste 11.000 utilizatori unici in ultimile treizeci de zile, reprezinta un mediu de expunere eficace pentru segmentul B2B

Sunt Ina Gultureanu, Advertising Manager cezariulian.ro, si te invit la un ceai ori o cafea sa stam de vorba despre acest subiect. detalii contact



Știați că ?                            top page

Bancnotele euro imprimate serigrafic
Serigrafia se studiaza la universitate
Exista un standard ocupational pentru Imprimator Serigraf
Exista o Federatie Europeana a Asociatilor Serigrafie
Serigrafia de arta
Serigrafia a aparut acum 4.000 ani



Banca Centrala Europeana utilizeaza pentru imprimarea bancnotelor euro diverse tehnici de tipar si imprimarea serigrafica (serigrafie) care este utilizată pentru tipărirea benzii iridescente şi a numărului care îşi schimbă culoarea.

Serigrafia se studiaza in cadrul Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, Facultatea de Aerte Decorative si Design, Departament Arte Textile si Design Textil.

Baza actualului departament a constituit-o înfiinţarea, în cadrul Școlii de Arte Frumoase din Bucureşti, a atelierelor de ţesătorie şi broderie artistică.
După încheierea celui de-al II-lea Război Mondial, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” se extinde cu o secţie orientată spre artele textile.

Ulterioara dezvoltare a industriei textile solicită apariţia unui puternic corp de creaţie atât pentru contextură, cât şi pentru imprimerie.
În acest context a intervenit numirea graficienei Maria Pană-Buescu în calitate de coordonator la specialitatea imprimerie cu site serigrafice; personalitatea sa artistică şi talentul ei pedagogic au marcat generaţii de absolvenţi.

In prezentarea Universitatii, se arata:         top Stiati ca

Cea mai bună carte de vizită a centrului bucureştean de pedagogie artistică o constituie seria de importanţi maeştri ai artei naţionale şi universale care au căpătat o primă formare profesională în cadrul Şcolii de Belle Arte fondate, în 1864, de Theodor Aman şi Gheorghe Tăttărescu; îi amintim aici, selectiv, numai pe Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Paul Neagu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Sabin Popp, Aurel Jiquidi şi Lucian Grigorescu.

Exista un standard ocupational pentru meseria de Imprimator serigraf (operatorul care lucreaza in serigrafie)

Imprimatorul serigraf îşi desfăşoară activitatea în atelierele de imprimare serigrafică şi trebuie să cunoască cum să realizeze şi să prelucreze informaţiile vizuale folosind computerul pentru a imprima imaginea pe hârtie, plastic sau material textil.
Imprimatorul Serigraf se ocupa in principal cu realizarea sablonului, pregatirea operatiei de imprimare, realizarea operatiei de imprimare, stocarea si ambalarea materialelor imprimate, aprovizionarea cu materii prime.

Pentru realizarea unei imprimări de cea mai bună calitate, imprimatorul serigraf ţine cont de următorii factori:

  • design-ul şi modul de construcţie al maşinii de imprimat
  • stabilitatea mesei de imprimare, modul de reglare al parametrilor tehnici, acţiunea racletei
  • tipul sitei, în special calitatea ecranului/ tensiunea din sită
  • setarea racletei, de exemplu duritatea lamei, acurateţea marginii ascuţite, presiunea, viteza şi unghiul racletei
  • distanţa de desprindere snapp-off (distanţa dintre ecran şi substratul de imprimat)
  • ajustarea lift-of (ridicarea parţii din spate a ecranului pe măsura baleierii sitei de către racletă)
  • acurateţea poziţionării substratului de imprimat (stabilitatea patului de imprimare).


Standardul prevede competente, aptitudini necesare si activitati, printre care:      top Stiati ca

– Asigurarea condiţiilor tehnice de lucru se realizează prin dispunerea corectă a sculelor, dispozitivelor, utilajelor şi echipamentelor de măsură şi control în fluxul tehnologic
– Asigură condiţiile tehnice de lucru. Condiţiile tehnice de lucru sunt asigurate prin crearea unui perimetru individual de lucru, în conformitate cu succesiunea etapelor din fluxul tehnologic
– Activităţi / dispunerea fluxului tehnologic: – aranjarea sculelor, dispozitivelor, utilajelor conform procesului tehnologic; – depozitarea vopselelor şi solvenţilor în spaţii şi recipiente speciale; – depozitarea dispozitivelor, ramelor serigrafice, ecranele serigrafice în fişete metalice; – aerisirea camerei; – ştergerea prafului/ reziduurilor de câte ori este nevoie;

Tipuri de lucrări de executat: – întindere; – lipire; – poziţionare; – imprimare. Etapele lucrărilor: – pregătirea locului de muncă; – pregătirea pentru lucru a utilajului; – executarea lucrărilor propriu-zise; – curăţarea locului de muncă. Resurse de materiale şi echipamente: – echipamente: calculator; cutter plotter, masă

Necesarul de materie primă este stabilit în funcţie de comandă.

1.2. Necesarul de materie primă este stabilit în funcţie de mărimea imaginii şi de numărul separaţiilor de culori.
1.3. Necesarul de materie primă pe care se execută imprimarea este stabilit cu atenţie pentru a asigura continuitatea fluxului tehnologic.
2.1. Întocmirea listei de comandă către furnizor se efectuează pe baza indexului complet de materii prime.
2.2. Lista se întocmeşte având în vedere etapele de prelucrare şi a necesarului solicitat de specificitatea produsului comandat. Întocmeşte lista de comandă
2.3. Lista de comandă este întocmită prin validarea în urma confirmării furnizorului asupra posibilităţilor de aprovizionare cu materii prime specifice.
3.1. Recepţia materiilor prime şi a produselor serigrafice se realizează conform graficelor de execuţie. Recepţionează materiile prime
3.2 Materia primă este recepţionată conform succesiunii fazelor de lucru.
4.1. Materia primă este depozitată în condiţii tehnice speciale de primă securitate şi conservare. Efectuează depozitarea şi manipularea materiei prime
4.2. La depozitare materialele sunt manipulate cu corectitudine şi cu respectarea instrucţiunilor      top Stiati ca

Federatia Europeana a Asociatilor Serigrafie

Federation of European Screen Printing Associations – FESPA – s-a infiintat prin decizia luata la Conventia de la Copenhaga, Danemarca, 9-14 mai 1961, organizata de Asociatia Daneza sub presedintia Domnului Bjarne Dahl.

In cuvantul de deschidere, s-a aratat:
În perioada de copilarie a serigrafiei nu a existat nicio cooperare de niciun fel, iar cei care, într-un fel sau altul, au reușit să obțină anumite cunoștințe tehnice, le păzeau cu gelozie; cu toate acestea serigrafia s-a răspândit dintr-o țară în alta, chiar daca anumite secrete tehnice au fost furnizate numai după plata unor taxe de licență ridicate.

Furnizorii de materiale tipografice au realizat curând că cifra lor de afaceri depindea de numărul utilizatorilor acestui proces, iar unii dintre ei și-au asumat sarcina de a preda aceste tehnici, pentru care solicitau în schimb drepturi de furnizor exclusive. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, în unele țări, utilizatorii au decis să formeze organizații comerciale pentru a veghea la interesele comerciale și pentru a organiza o instruire uniformă și adecvată.

Cu toate acestea, datorăm multor furnizori  expoziția impresionantă care se desfășoară aici și, de asemenea, întâlnirile pe aspecte tehnice, ceea ce demonstrează că furnizorii noștri cred în viitorul mare și în creștere al serigrafiei.

Datorită creșterii accentuate a călătoriilor de la ultimul război, serigrafii din întreaga lume realizează contacte personale și schimbă experiență și idei. Astăzi la Copenhaga este o mare oportunitate de întâlnire pentru toți la această a cincea convenție europeană SPPA”

In prezent, FESPA este cunoscuta in special prin prisma evenimentelor expozitionale pe care le organizeaza la nivel global. Misiunea delarata a organizatiei este: „Să fie liderul comunității de imagini conectate la nivel mondial, care să investească profiturile în scopul de a inspira, educa și crește industria.”

Serigrafia de arta      top Stiati ca

Una dintre cele mai interesante aplicatii ale serigrafiei este realizarea de tablouri, intr-o mare varietate de aplicatii.

Am gasit referinte despre tablouri realizate prin serigrafie pe placi de lemn, pe foite din aur, tablouri de colectie, tablouri de autor, tablouri in miniatura.
Serigrafia este utilizata de diversi artisti pentru realizarea operelor lor, fiind cunoscuta si sub numele de serigravura.

Primele apariții ale procedeului au aparut în China antică aprox. 3000 de ani, dar de curând s-au descoperit materiale textile imprimate de peste 4000 ani.
In Europa vestica este introdusa in secolul XVIII.
Serigrafia este patentata in Anglia in 1907 si folosita la inceput pentru obtinerea tapetului scump imprimat pe in, matase, sau alte materiale fine. La inceput serigrafia a fost o industrie de succes, apoi a fost adoptata de artisti pentru ca reprezenta un mod convenabil si expresiv de reproducere a operelor lor



Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Umor: Plix – locuinta mea de vara e la tara Servicii: Promovare online
Servicii: Promovare media Umor: Despre consultantii de afaceri
Blog: Despre marketing Servicii: Grafica si logo

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI


 


DESPRE AUTOR:

Viorel Silvian Cioboata are studii superioare tehnice. Inainte de 89 a lucrat in laboratorul de electronica al Intreprinderii Vulcan.
Apoi a plecat imediat pe calea antreprenoriatului, fiind fondatorul unei firme de productie publicitara cu o istorie in acest domeniu de aproape 30 de ani. A avut ocazia sa lucreze cu cele mai mari agentii de publicitate din Romania si pentru corporatii multinationale prezente in RO, intr-o gama foarte variata de lucrari: productie publicitara, personalizare obiecte promotionale, tiparituri, printuri de mari dimensiuni, materiale pentru conferinte nationale si internationale.
In prezent este Managing Partner la AGRAFA si se implica in scrierea de articole “Cum se face?” si in consultanta tehnica si manageriala in proiecte din publicitate si nu numai.    top page