Cum se face? – Clinica stomatologica „full-service”

Cum să deschizi o clinica stomatologica „full-service”, de la A la Z

O clinica stomatologica „full-service” oferă pacientului toate serviciile de medicină dentară în același loc: de la stomatologie generală, chirurgie-implantologie, până la protectică sau endodonție.

Deschiderea unei astfel de clinici stomatologice necesită nu doar un efort financiar mare, ci și o documentare asupra întregului proces și a pașilor care trebuie urmați. Pentru a-ți ușura munca, am realizat acest mic ghid de înființare pentru o clinica stomatologica de tip „full-service”, de la A la Z.

Documentele necesare înființării pentru o clinica stomatologica

Pentru a practica profesia de medic stomatolog, ai la dispoziție două variante: deschiderea unui cabinet medical fără personalitate juridică ca o formă de exercitare liberală a profesiei de medic sau deschiderea unei societăți comerciale cu personalitate juridică proprie.

În primul caz, lucrurile sunt mult mai simple pentru că poți alege între un cabinet medical individual, cabinete medicale grupate, cabinete medicale asociate sau societăți civile medicale.
În acest caz, actele necesare și avizele sunt mult mai ușor de obținut, aceasta fiind și varianta preferată de majoritatea medicilor stomatologi.

Însă, dacă vrei să îți deschizi o clinica stomatologica de tip „full-service”, este indicat să optezi pentru cea de-a doua variantă – societate comercială cu personalitate juridică proprie.

Legea nr. 31/1990 susține că o societate poate fi constituită de un singur asociat sau de mai mulți, însă condiția esențială este ca administratorul societății să aibă calitatea de medic și să o poată proba cu documente precum diplomă de licență și/sau masterat, certificat de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor.

O altă condiție care trebuie îndeplinită este reprezentată de obiectul de activitate.
Conform legii, un SRL care are un cod CAEN 8623 – activități de asistență medicală stomatologică – poate avea ca
activități secundare doar coduri CAEN auxiliare celui menționat, cum ar fi 3250 – fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice.

Pentru alegearea optima si pentru înființarea unei clinici poți apela la servicii de consultanță ori la un avocat.

Actele necesare pentru înființarea unei clinici stomatologice sunt:                top-page

  • Cererea de înregistrare.
  • Actul constitutiv semnat de asociați
  • Rezervarea denumirii societății eliberată de Registrul comerțului.
  • Actele de identitate ale asociaților firmei.
  • Documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului care va fi folosit drept sediu social.
  • Acordul vecinilor și al asociației de proprietari în situația în care sediul social al clinicii este în cadrul unui bloc de locuințe.
  • Declarație de proprie răspundere a asociaților și a administratorului societății.
  • Specimen de semnătură al administratorului clinicii.
  • Dovada depunerii capitalului social la o bancă aleasă în prealabil.
  • Acte doveditoare ale calității de medic (diplomă de licență sau de masterat, certificat de liberă practică eliberat de Colegiul Medicilor).
  • Dovada plății taxelor legale.

Procesul de înființare a firmei durează trei zile de la data depunerii actelor la Registrul Comerțului care va elibera certificatul de înmatriculare și un certificat constatator privind autorizarea activității la sediul social.

Înregistrarea clinicii la Registrul Comerțului este partea cea mai ușoară a deschiderii unei clinici stomatologice. Partea dificilă și care ia cel mai mult timp constă în obținerea avizelor și a autorizațiilor.
Ai de obținut peste 10 autorizații pentru a deschide propria clinică stomatologică, însă cea mai importantă este cea de la Direcția de Sănătate Publică, instituția care îți va oferi de fapt autorizația de funcționare. Trebuie să îndeplinești anumite criterii concepute pentru a impune niște standarde de igienă ridicate pentru pacienți și echipă.

Pentru autorizația de la Direcția de Sănătate Publică, va trebui să depui următoarele acte: copie după actul de spațiu, cerere tip pe care o poți lua de la sediul instituției, copie după autorizația de liberă practică și certificatul de

campionat de sah

avizare al cabinetului medical individual eliberat de către Colegiul Medicilor (pentru situația în care te hotărăști să deschizi un cabinet medical individual, și nu o societate cu formă juridică).    top-page

Pentru a obține certificatul de avizare al cabinetului medical individual, trebuie să depui la Colegiul Medicilor din județul în care îți vei deschide cabinetul un dosar care să conțină următoarele acte: copie după schița spațiului, copie după dovada de deținere a spațiului, copie după autorizația de liberă practică, taxa de avizare, copie după acordul scris al colocatarilor, cerere tip și copie după dovada achitării cotizației la zi către Colegiul Medicilor.
După depunerea actelor, Colegiul Medicilor va stabili o dată pentru efectuarea unei inspecții în urma căreia se va determina dacă există dotările minime, conform legislației în vigoare, iar dacă acestea sunt respectate, certificatul de avizare va fi emis în maxim 30 de zile de la depunerea actelor.

Ordinul nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, prevede faptul că orice cabinet de medicină dentară, indiferent dacă este cu sau fără personalitate juridică, trebuie să aibă autorizarea sanitară de funcționare. Aceasta se obține în baza unei proceduri simplificate bazate pe o declarație pe proprie răspundere a titularului că sunt îndeplinite condițiile igienico-sanitare prevăzute de actele normative în vigoare. Eliberarea autorizației sanitare de funcționare se face în maxim 20 de zile lucrătoare de la depunerea cererii și a declarației pe proprie răspundere.

Află despre regimul taxelor si impozitelor aplicabile la o clinica stomatologica.

Alegerea specialităților medicale

O clinica stomatologica „full-service” presupune oferirea unor servicii complexe, integrate, iar un pas important în deschiderea unei astfel de

clinici este alegerea specialităților medicale. Iată care sunt cele mai importante specialități medicale care ar trebui să se regăsească în cadrul unei clinici stomatologice de tip „full-service”:

Parondontologia

Parondontologia este specializarea care se ocupă cu prevenirea și tratarea bolilor parodontale (afecțiuni prin care numeroase bacterii produc probleme gingivale și în forme grave chiar pierderea dinților). Tratarea bolilor parodontale variază în funcție de cât de mult a progresat boala, primul pas fiind curățarea în profunzime a dinților și detartrajul pentru îndepărtarea plăcii și a depozitelor de tartru de pe dinți. În cazurile mai grave (spre exemplu, atunci când pungile paradontale au devenit prea adânci sau nu prea se vindecă), poate fi nevoie și de chirurgie parodontală.

Chirurgia și implantologia orală

consultanta ISO 9001

Chirurgia dento-alveolară este specializarea medicală ce cuprinde extracții dentare dificile, adiții osoase, ridicări de membrană sinusală, chistectomii, rezecții apicale, grefarea osoasă etc. Chirurgia bolii parodontale este indicată mai ales în cazul în care țesuturile parodontale infectate nu pot fi îndepărtate prin mijloace conservatoare. O parte importantă în chirurgia orală o reprezintă implantologia, specialitatea chirurgicală care are rolul de a înlocui dinții lipsă sau grav deteriorați, în condiții de siguranță.

Ortodonția și ortopedia dento-facială    top-page

Ortodonția este specializarea care implică tratamentul anomaliilor scheletale maxilare și mandibulare, dar și dentare. Ortodonția reprezintă una dintre cele mai neinvazive și eficiente metode de tratament și prevenție a afecțiunilor stomatologice, mai ales în rândul copiilor și al adolescenților. Ortodonția poate trata și diferite afecțiuni estetice, cum ar fi zâmbetul gingival, prognatismul mandibular, înghesuri sau spațieri dentare.

Endodonția

campanie media

Endodonția se ocupă cu tratamentul canalelor radiculare. În cazurile în care un pacient se confruntă cu dureri la nivelul dinților ca urmare a unei agresiuni la nivelul pulpei dentare, medicul specialist endodont dezinfectează și sterilizează canalele radiculare cu ajutorul unui microscop dentar sau a altor aparate moderne.

Pedodonția sau stomatologia pediatrică

Pedodonția urmărește prevenirea și tratarea afecțiunilor dentare ale copiilor și implică de obicei rezolvarea cariilor, igienizări profesionale, sigilări, fluorizări periodice. Mare provocare în cadrul acestei specializări este convingerea copiilor că vizita la medicul stomatolog nu este deloc una neplăcută sau dureroasă.

Protetică

Protetica este acea specializare a stomatologiei care se ocupă cu obținerea unei danturi echilibrate din punct de vedere funcțional și estetic. Lucrările protetice pot fi de mai multe tipuri: coroane sau punți dentare, proteze dentare fixe sau mobile, fațete dentare, incrustații dentare, dispozitive corono-radiculare etc.

Obținerea zâmbetului perfect în cazul restaurărilor dentare este un efort comun al unor medici cu experiență în diverse specializări, cum ar fi proteticieni, parodontologi, endodonți, chirurgi sau ortodonți, care lucrează împreună pentru binele pacientului.

Echipamente necesare

După ce ai stabilit care vor fi specializările din cadrul clinicii stomatologice, poți trece și la realizarea listei cu echipamentele necesare și căutarea celor mai buni furnizori de echipamente și consumabile.    top-page

panouri acustice

Conform ordinului nr. 153/2003, dotările minime ale unui cabinet stomatologic trebuie să cuprindă un unit dentar cu cel puțin două piese terminale, un fotoliu dentar, tensiometru, stetoscop și, opțional, lampă de fotopolimerizare, aparat detartraj cu ultrasunete.

Din categoria instrumentarului și a materialelor necesare în cadrul unei clinici stomatologice (conform aceluiași ordin nr. 153/2003), fac parte: ace Reamers, Hedstrom, Lentullo, Miller, tirre-nerf, Kerr; freze Beutelrock scurte şi lungi; bisturiu pentru mucoasă; cleşti pentru extracţie (maxilarul superior şi maxilarul inferior); cleşte crampon; chiurete tip Volkman – drepte şi curbe; elevatoare drepte şi curbe; foarfece chirurgicale drepte şi curbe; canule metalice şi de unică folosinţă pentru aspiraţie; oglinzi dentare; sonde dentare; pense dentare; spatule bucale metalice; excavatoare duble de diferite mărimi; pense Pean; lampă de spirt sau arzător de gaze; linguri metalice pentru amprente şi/sau masă plastică (de unică folosinţă sau sterilizabile); matrice, portmatrice Ivory; matrice, portmatrice circulare; separatoare de dinţi Ivory; mandrine piesă dreaptă şi unghi; seringă uniject cu ace; ace chirurgicale atraumatice (de unică folosinţă); mandrine pentru piesă dreaptă şi unghi; instrumentar de detartraj de diferite forme; freze pentru turbină

din oţel şi diamantate; freze din oţel şi diamantate pentru piesa dreaptă şi unghi; gume, perii, pufuri pentru lustruit obturaţii fizionomice şi de amalgam de Ag; bol de cauciuc; spatulă pentru malaxat gips; cuţit pentru ceară; materiale pentru amprentarea arcadelor alveolodentare;
materiale auxiliare pentru curăţarea mecanică; materiale termoplastice; materiale pentru coafaj pulpar; materiale pentru obturaţii provizorii; materiale pentru obturaţii fizionomice; aliaj de Ag + Hg; cimenturi dentare diferite; materiale pentru terapia endodontică; soluţii şi pulberi: Walkkoff, clorură de zinc, tricrezol, eugenol, iodoform; substanţe anestezice injectabile şi de contact; echipament de protecţie (halat, mască, mănuşi, ochelari).

În funcție de specializările din cadrul viitoare clinici, mai poți adăuga la echipamentele necesare diverse instrumente moderne sau tehnologii care fac tratamentele mult mai eficiente și rapide, cum ar fi un microscop dentar. Desigur, instrumentele menționate fac parte din cele impuse de către legislație. În funcție de bugetul alocat clinicii stomatologice, mai poți adăuga pe lista necesarului diverse echipamente și materiale.    top-page



Există pe piață o gamă variată de furnizori de echipamente stomatologice și consumabile. Important este să îi alegi pe cei mai buni și să pui intotdeauna în balanță raportul calitate-preț.
Dacă vrei ca viitoarea ta clinică stomatologică să fie renumită pentru echipamentele și instrumentele folosite, ar trebui să optezi întotdeauna pentru cele de o calitate superioară. Atunci când vorbim de sănătatea orală a pacienților, rabatul de la calitate nu ar trebui să fie o opțiune.

campanie media

Alegerea locației și organizarea spațiului

bilete ieftine de avion

O altă decizie importantă pe care va trebui să o iei în acest demers de deschidere a unei clinici stomatologice este alegerea unei locații potrivite și organizarea spațiului într-un mod cât mai eficient.

Locația ideală a unei astfel de clinici de tip „full-service” este în centrul orașului pentru un acces cât mai ușor și rapid al pacienților la serviciile oferite.
Desigur, alegerea unei locații centrale pentru deschiderea unei clinici
stomatologice aduce și câteva dezavantaje mari. Chiria în centrul orașului este mult mai mare decât în zonele de la periferii, iar acest lucru înseamnă obligatoriu și costuri mai mari care se vor reflecta în cele din urmă și în prețurile finale către pacienți.
Un alt dezavantaj al unei locații centrale este lipsa locurilor de parcare. Dacă pacienții optează pentru deplasarea la clinică cu mașina personală, lipsa locurilor de parcare din centrul orașului s-ar putea să fie un inconvenient major.
Pe de altă parte, centrul orașului este ușor accesibil cu metroul sau cu restul mijloacelor de
transport în comun, iar acest lucru poate fi un avantaj pentru pacienții care preferă să se deplaseze astfel.

campionat de sah

O alternativa interesanta este o locatie pozitionata in apropierea unei statii de metrou nepozitionata central.
In acest fel, pacientii care opteaza sa vina cu masina evita aglomeratia zin zona centrala, iar cei care prefera mijloacele de transport in comun au o varianta buna de deplasare. Este de luat in considerare faptul ca, daca locatia este intr-un cartier bucurestean, ai in vecinatate un numar foarte mare de potentiali clienti.

Alegerea locației pentru clinica stomatologică nu ar trebui să se facă doar ținând cont de zona în care se află, ci și în funcție de posibilitățile pe care ți le oferă din punct de vedere al organizării spațiului.
În funcție de specializările și serviciile pe care le vei oferi pacienților, vei avea nevoie de o zonă de recepție, o sală de așteptare, sală de radiologie, sală de sterilizare și depozitare a instrumentarului, sală de depozitare a medicamentelor sau a substanțelor necesare, cabinetul de stomatologie generală unde vor avea loc consultațiile, partea de chirurgie, estetică dentară, grupurile sanitare și alte spații sau funcționalități, în funcție de serviciile oferite. Fiecare spațiu trebuie să fie amenajat pentru a asigura

confortul și intimitatea pacientului.    top-page

Un alt lucru la care trebuie să fii atent este fluxul activităților.
Trebuie să existe un plan bine pus la punct pentru momentul în care pacientul va ajunge în clinică, iar un rol important îl joacă organizarea cât mai bună a spațiului, astfel încă să nu existe spații mult prea aglomerate într-o parte a clinicii, în timp ce altele sunt mai puțin solicitate. Parcursul pacientului prin clinică 
trebuie să fie eficient și să se desfășoare într-un mod cât mai ordonat.

Spre exemplu, pacientul se prezintă la recepție unde este întâmpinat de personalul medical și rugat să se îndrepte către sala de așteptare. Din sala de așteptare, pacientul poate merge în cabinetul de stomatologie generală unde va avea loc consultația inițială, iar dacă se constantă că pacientul are nevoie de o radiografie, acesta va putea merge în încăperea special amenajată și izolată pentru realizarea radiografiilor,

urmând ca apoi să se reîntoarcă în cabinet pentru stabilirea tratamentului.

Crearea unui mediu ambiental pentru pacient este un aspect extrem de important pentru bunul demers al consultației și al tratamentului. Confortul pacientului trebuie să fie pe primul loc, iar acesta este asigurat prin spații optimizate, care să permită realizarea activităților într-un mod cât mai eficient și minimizarea timpului de așteptare, în situațiile în care pacientul are nevoie de mai multe tipuri de servicii în cadrul clinicii, dar și printr-un orar de funcționare bine gândit, care să îi ofere pacientului flexibilitatea necesară.

Bineînțeles, pentru o bună desfășurare a activităților, este necesar un sistem de programări.

Un formular de programare online pe website-ul de prezentare poate aduce importante beneficii atat in organizarea activitatii, dar are si un potential de marketing – poate fi utilizat in marketingul afiliat – varanta de marketing cu plata la rezultat. Vezi exemple aici.

Resurse umane

Nu este de ajuns doar să alegi o locație bună pentru clinica stomatologica și să ai cele mai performante echipamente, ci trebuie să îți construiești și cea mai bună echipă medicală care să se ridice la nivelul așteptărilor clienților și să le ofere acestora servicii de cea mai înaltă calitate.    top-page

În România, 9 din 10 clinici dentare reclamă dificultatea procesului de recrutare, integrarea personalului în echipă și fluctuația sa.

Principalele probleme identificare în acest sens sunt: corelarea așteptărilor candidaților cu beneficiile oferite de clinica stomatologică, lipsa dorinței unor medici de a investi în perfecționarea continuă, delegarea incorectă a sarcinilor și incapacitatea de a duce lucrurile la bun sfârșit, dar și fluctuația personalului de suport, în special a asistenților medicali.

Recrutarea celor mai buni specialiști în domeniul stomatologiei poate fi o provocare destul de mare.
Procesul de recrutare și integrare a
unui medic stomatolog durează în medie între 45 – 60 de zile, deci ai nevoie de multă răbdare pentru a-ți construi echipa care răspunde prompt solicitărilor clienților și le oferă serviciile de o calitate ridicată.
Dacă vrei personal medical profesionist și dedicat, trebuie să oferi la rândul tău un salariu motivant și posibilitatea de a se perfecționa în mod continuu prin participarea la tot felul de cursuri sau evenimente din lumea medicinii dentare.

În plus, este important ca fiecare angajat să știe foarte clar care îi sunt responsabilitățile în cadrul clinicii stomatologice.
Studiile au arătat faptul că un angajat care știe exact care îi sunt reponsabilitățile, va avea o eficiență mult mai crescută.

Resursa umană se numără printre cele mai importante criterii în funcție de care pacienții aleg o anumită clinică stomatologică.

Contează seriozitatea, profesionalismul și empatia de care personalul medical dă dovadă față de pacienți, toate acestea contribuind în mod decisiv la confortul acestora.

Managementul calitatii conform  ISO 9001

Calitatea serviciilor stomatologice reprezintă punctul de plecare în procesul de îmbunătățire a sănătății orale. Toate clinicile stomatologice ar trebui să aibă în vedere implementarea unor standarde de calitate cu scopul de a menținte sănătatea orală a populației. Standardele ISO 9000 reprezintă un ansamblu de structuri organizatorice, responsabilități, proceduri, procedee și resurse angrenate în punerea în aplicare a managementului calității. Cel mai important este ISO 9001 care ajută la maximizarea eficienței și eficacității activității în vederea oferirii unor produse și servicii în conformitate cu cerințele și nevoile clienților. Elementele sistemului de management al calității urmăresc definirea obiectivelor în domeniul calității, stabilirea structurii organizaționale, stabilirea procedurilor, documentarea

sistemului de management al calității, calificarea personalului, identificarea unor măsuri corective și preventive și analizarea și evaluarea constantă a sistemului de managament al calității.

Poți opta sa proiectezi si sa implementezi cu resurse proprii un sistem de managemen conform cerintelor standardului ISO 9001 ori poti alege să colaborezi cu o firmă de consultanță ISO care îți va spune exact care sunt etapele de implementare a unui astfel de standard.

de calitate. Practic, tot procesul de certificare se bazează pe realizarea unui audit intern al sistemului de management confort cerințelor din standard. Auditul se finalizează cu un număr de rapoarte de neconformitate și unul cu recomandări finale. Ultima etapă a procesului de implementare este auditul de ceritificare.

Cerificarea ISO 9001 garantează pacienților că serviciile pe care le vor primi sunt de o calitate superioară și că în cadrul clinicii stomatologice, preocuparea pentru îmbunătățirea continuă a calității serviciilor este ridicată.

Elaborarea unui plan de marketing

Dacă ai ajuns până în acest punct, înseamnă că toate lucrurile au mers bine, ai găsit locația potrivită, ți-ai format o echipă bună de specialiști, iar acum poți trece la atragerea pacienților în noua locație.

Strategia de marketing ar trebui să fie una bine pusă la punct.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să îți definești foarte bine publicul țintă pentru a ști cum să ajungi la el.
Conturarea profilului clientului clinicii (vârstă, sex, venituri etc.) te va ajuta să îți elaborezi și să îți personalizezi planul de marketing.    top-page

Mediul online reprezintă o pârghie de care te poți folosi pentru a ajunge la clienți. Un website bine pus la punct cu o prezentare a clinicii, a serviciilor oferite și a echipei îți va aduce un plus considerabil.
Te poți folosi de website și pentru a posta diverse informații de interes pentru pacienți și pentru a câștiga cât mai multă vizibilitate.



 

Rețelele sociale reprezintă o altă modalitate bună prin care poți ajunge la pacienți, iar dacă știi cum să le folosești corect, pot fi și o modalitate prin care să te diferențiezi de concurență.

Realizarea de parteneriate cu anumite corporații, realizarea unor campanii speciale de preveniție, de preferat de interes național, și publicarea unor articole relevante în diverse ziare sau reviste de specialitate te duc mai aproape de publicul țintă și îți cresc notorietatea.

De multe ori, clinicile stomatologice apelează la firme care oferă servicii de marketing și PR pentru a se ocupa de promovare.
Dacă optezi și tu pentru această variantă, nu ignora prima etapă: definirea publicului țintă.
Nu ezita să comunici cât mai mult și deschis cu firma de marketing și PR pentru o colaborare de succes.

Deschiderea unei clinici stomatologice de tip „full-service” pare o provocare mare, dar dacă iei lucrurile treptat și le faci cu mare atenție, vei vedea că nu sunt chiar atât de complicate.
Cere ajutorul persoanelor specializate pe parcursul acestui proces, dacă simți că nu știi cum să abordezi anumite etape.
La final, vei vedea că totul a meritat!

Plan de afaceri clinica stomatologica – afla despre        top-page


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Despre etichetele volumetrice – Cum se face? Anunturi: Cum se vede? – Industria de publicitate
Blog: Brand Storytelling Blog: Despre sah si Abilitati business

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI