PREMIERE IN ARBITRAJUL COMERCIAL ROMANESC

arbitraj comercial Curtea de Arbitraj Ilfov din București a organizat cea de-a III-a ediție anuală a Adunării Generale a Arbitrilor Curții la data de 28.11.2019, la Hotel Caro în București, eveniment în cadrul căruia s-au anunțat premiere deosebit de interesante pentru arbitrajul comercial din România:

– pentru prima dată o Curte de Arbitraj a reglementat un mecanism specific pentru procedura prearbitrala;
– pentru prima dată în România o Curte de Arbitraj Comercial Instituționalizat organizat pe lângă o Cameră de Comerț a luat în discuție oportunitatea de a modifica propria procedură arbitrală în sensul că se elimină condiția referitoare la acceptarea ca Arbitru al Curții exclusiv a persoanelor cu studii juridice cu minim opt ani vechime, deschizând astfel calea către calitatea de Arbitru și a profesioniștilor din alte domenii: economic, financiar, management, tehnic ș.a.m.d.

arbitraj comercial

Av. Alin Pop, Președintele CAIB – BIAC, în deschiderea lucrărilor, a arătat că Adunarea Generală este un moment în care Arbitrii se întâlnesc și dezbat diverse aspecte legate de activitatea Curții și despre tema arbitrajului comercial în general, formând astfel o comunitate de specialiști în acest domeni.

Reamintim că 2019 este al treilea an de funcționare al CAIB – BIAC în mandatul actualei echipe manageriale.

Pe lista de arbitrii CAIB – BIAC regăsim 72 avocați, consilieri juridici, profesori și doctori în drept, dintre care un număr semnificativ de Arbitri din străinătate, cu o reputație profesională deosebită. Menționam: Profesor Doctor Pablo Mendez de Leon – Decanul Leiden University, Director of the International Institute of Air and Space Law, Av. Geanina Munteanu Millet-Arbitru CMAP Paris , arbitraj comercialAnna Masutti – Professor of Air Law at the University of Bologna, Italy, membru în bordul European Air Law Association (EALA), Alexander Batalov – Doctor în drept, Associate Professor at the Faculty of law of M.V. Lomonosov Moscow State University, Master of Laws degree în International Air and Space Law from Leiden University în 2001, Neil Antohny Brown – Arbitru Melbourne, Australia, Minister, Member of Parliament, delegat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ralf Kruger – Avocat Gemania, Licențiat în Drept, Finanțe și Management.

În bilanțul activității din ultimul an a fost menționată o speță de drept internațional supusă procedurii prearbitrale a Curții, în care au fost desemnați trei arbitrii. S-a precizat că soluția data în acesta procedură nu produce nici un efect asupra unui eventual proces arbitral (cu excepția incompatibilităților) și că acesta soluție poate fi de natură a contura și forma convingerea subiectivă a părții care a formulat solicitarea în aprecierea oportunității declanșării procedurii arbitrale.

arbitraj comercialDespre specificul activității Arbitrale s-a conturat ideea că, un Arbitru empatizeaza cu părțile aflate în dispută, urmărește să înțeleagă cât mai bine specificul cauzei și caută în contractul dintre părți soluția apreciată echitabilă pentru aceștia.

A urmat o scurtă ceremonie de înmânare a deciziilor de investire care atesta calitatea de Arbitru al Curții pentru profesioniștii care au dobândit acesta calitate.

Doamna Profesor Beatrice Onica Jarka, Doctor în drept, Vicepreședinte CAIB – BIAC, Vicepreședinte Institutul Arbitral Român, a vorbit despre patologia clauzei arbitrale și alte subiecte de interes pentru domeniul arbitrajului comercial românesc.

În final, Domnul Dan Dumitru, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Ilfov a vorbit despre obiectivele CAIB – BIAC, despre modul în care se raportează membrii camerei la arbitraj și despre angajamentul domniei sale în a susține transpunerea noilor reglementări ale codului de procedură civilă în procedura de numire a Arbitrilor Curții.

Update 05.12.2019:

Pe lista de Arbitri ai CAIB – BIAC sunt persoane cu o foarte buna reputatie si cu inalta  pregatire profesionala in domeniul juridic iar altii in alte specialitati.


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Despre lobby – Influente in mediul de afaceri Blog: Due – Diligence
Blog: Cum se face? – Sistem management ISO 9001 Blog: Cum se face? – Clinica stomatologica
Blog: Cum se vede? – Industria de publicitate Blog: Despre arbitraj comercial – avantaje si practici

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI