Festival International de Sah – campionat sah pentru copii

Festival International de Sah – campionat sah pentru copii

Motto:
„Şahul este un joc util şi onest, indispensabil în educarea celor tineri!”
Simon Bolivar

campionat sahCLUBUL CENTRAL DE ȘAH vă invită la cea de-a 23-a ediţie a

FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE ȘAH – FISCA 2019

Sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) și al Federaţiei Române de Şah Clubul Central de Şah Bucureşti organizeză în perioada 21 – 30 iunie 2019, în Stațiunea Jupiter, Festivalul Internațional de Șah – FISCA 2019.

Aflat la a XXIII –a ediţie festivalul constituie un eveniment de prim rang pentru lumea şahului românesc, datorită atât valorii celor prezenţi cât şi numărului mare de participanţi. La ediţia din 2019 și-au anunțat participarea peste 1200 de persoane, din care 600 de concurenţi  din Bulgaria, Republica Moldova, Germania, Egipt, Iran, Israel, Rusia și România.

Înscrierile în competiție se mai pot face până cel târziu 21.06.2019 ora 12:00.

SASE ARGUMENTE pentru a participa si TU! :

Festivalul va cuprinde:
+ 5 turnee de şah clasic:

 • TURNEUL ”PITICOT” pentru copii sub 6 ani
 • TURNEU A, pentru copii sub  8 ANI ( baieţi şi fete )
 • TURNEU B, pentru copii sub  10 ANI ( baieţi şi fete )
 • TURNEU C, OPEN JUNIORI SI JUNIOARE 14 ani
 • TURNEU D, OPEN INTERNAȚIONAL

+ 4 turnee auxiliare:

 • TURNEU E, Șah 960
 • TURNEU F, Șah TANDEM (CLOTZ)
 • TURNEU G, Șah BLITZ
 • TURNEU H, Șah în Echipă

+ Curs de arbitri
+ Un seminar cu tema: ”Modernizarea activității șahiste din România”.

campionat sahSAHUL – FORMA DE EDUCATIE SI DEZVOLTARE PERSONALA       – Top page –

Sahul este materie de studiu optionala in unele scoli din Romania si materie de studiu obligatorie in scolile din unele tari.

Despre jocul de sah se afirma ca poate contribui la dezvoltarea armonioasa a copiilor.
Sahul ii invata pe copii cum sa gandesca, cum sa-si educe vointa. Practicarea sahului si participarea periodica la cate un campionat sah este de ajutor pentru maturizarea emotionala, ii pune pe copii in situatia de a-si administra emotiile si ii ajuta sa-si formeze o mentalitate pozitiva, contribuind la dezvoltarea inteligentei emotionale.
Prin sah, copilul isi dezvolta spiritul independent, fiind pus in situatia de a lua decizii doar pe baza propriului rationament. Obisnuirea cu atmosfera de concurs este de ajutor pentru a obtine rezultate mai bune la participarea la testele si examenele scolare.

Practicarea sahului inseamna anticiparea raspunsurilor, previzionarea mutarilor viitoare, presupune hotarare, perseverenta.

Jocul de sah este asociat adesea cu beneficii in imbunatatirea performantelor scolare, in dezvoltarea armonioasa a copiilor si a tinerilor prin exersarea gandirii, imaginatiei, creativitatii, atentiei, capacitatii de memorare, a aptitudinilor matematice.

SAHUL – PASIUNE, JOC

muranos.roSahul este un mod placut de a petrece timpul liber, o buna ocazie de a intra in relatii cu altii, cu beneficii insemnate in dezvoltarea personala, in special pentru copii si tineri.

Sahul este cel mai vechi dintre jocurile logice de masa cu o raspandire pe tot globul, existand estimari ca ar fi practicat de peste 500 milioane de oameni.

Uniunea Europeana          – Top page –

La nivelul Uniunii Europene beneficiile practicarii sahului pentru copii si tineri sunt luate in considerare, fiind obiectul unor initiative concrete.

Astfel, Parlamentul European, prin Declaratia Scrisa 30.11.2011 privind introducerea programului „șahul în instituțiile de învățământ” în sistemele educaționale din Uniunea Europeană, in expunerea de motive si in continut, arata ca:

B. întrucât șahul este un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale și poate sprijini coeziunea socială și contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalității și chiar combaterea diferitelor dependențe;

C. întrucât, indiferent de vârsta copiilor, șahul poate ameliora concentrarea, răbdarea și persistența acestora și poate dezvolta în ei simțul creativității, al intuiției, al memoriei, precum și abilități analitice și decizionale; întrucât șahul dezvoltă și hotărârea, motivația și fairplay-ul,

 1. invită Comisia și statele membre să încurajeze introducerea programului „șahul în instituțiile de învățământ” în sistemele educaționale din statele membre;
 2. invită Comisia ca, în viitoarea sa comunicare privind sportul, să acorde atenția cuvenită programului „șahul în instituțiile de invățământ” și să asigure finanțarea suficientă a acestuia începând din 2012;
 3. invită Comisia să ia în considerare rezultatele studiilor disponibile, referitoare la efectele acestui program asupra dezvoltării copiilor;
 4.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta declarație, însoțită de numele   semnatarilor, Comisiei și parlamentelor statelor membre.
Federatia Mondiala de Sah.      – Top page –

Conform unui articol publicat de FIDE, urmare a introducerii sahului in curricula scolara in Rusia, s-a constatat ca copii si-au imbunatatit considerabil rezultatele in studiu.

Sahul poate fi privit ca un excelent instrument educational, avand caracteristica ca dezvolta capacitatile de gandire.

Bill Clinton aprecia ca sahul ajuta studentii sa-si dezvolte abilitatile de analiza si gandire, de concentrare si sa-si imbunatateasca autocontrolul si increderea in sine.

Cele mai frecvent citate beneficii includ dezvoltarea:

 • Abilitatilor cognitive cum ar fi atentia, memoria, gandirea logica;
 • Aptitudinile esentiale pentru dezvoltarea individuala;
 • Creativitatii prin rezolvarea problemelor;
 • Gandirea critica, imbunatatirea abilitatilor de evaluare a punctelor tari si a punctelor slabe, stabilind judecati de valoare si de luare a deciziilor
 • Sensului etic. Imbunatateste atitudinea si comportamentul general.

Articolul publicat de FIDE arata si o valenta inedita a sahului care a fost folosit si ca terapie pentru copii cu dezabilitati mentale.

Studiul arata si beneficiile sociale ale ptracticarii sahului in scoala:

 • Reducerea delicventei;
 • Reducerea consumului de droguri;
 • Imbunatateste sensul etic si sensul dreptatii;
 • Imbunatateste disciplina;
 • Integrarea minoritatilor;
 • Imbunatateste mobilitatea sociala.
PREMIILE FAIRPLAY     – Top page –

www.cezariulian.ro-„Inspirație Pentru Afaceri”-partener media web FISCA 2019-oferă 4 premii FAIRPLAY, câte unul la fiecare categorie de vârstă, pentru câte un concurent selecționat de ORGANIZATOR și arbitrii concursului, altul decât concurenții premiați câștigători ori alte premii speciale, remarcat pentru comportamentul sportiv / spiritul de fairply manifestat în cursul participării la concurs.

Premiul constă într-o frumoasă plachetă care să marcheze momentul și să se constituie într-un factor de mândrie și motivare pentru concurentul desemnat, precum și o grafica alb/ negru-desen realizat tradițional după un scenariu indicat de câștigător care să fixeze pro memoria momentul participării la Festivalul Internațional de Șah FISCA 2019.Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Brand Storytelling Blog: Responsabilitate sociala sau filantropie?
Blog: Competițiile de șah și abilitățile de business Blog: Despre turnee sah si performanta
Blog: Evita aglomeratia Blog: SAHUL – Dezvoltare aptitudini si abilitati

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI