plixCOAUTOR: Monica-Teodora Stefanescu       

(Vezi Plix, Locuinţa mea de vară e la ţara – fantezie de afaceri – Capitolul 1 – AICI –)

Capitolul 2 – PLIX, începuturile

Dintre betoanele corporației, în raiul Întreprinderii Economice Asociative și Participative „Viața la țară” sau, așa cum spunea toată lumea, „Casa PLIX”, a fost doar un pas – sau, corect vorbind, douăzeci de minute de zbor.

Toți pelicanii de afaceri s-au adunat într-o sală de protocol, la o masă rotundă, și au votat pentru viitorul lor. Voiau un loc în care să se poată deconecta, să uite de task-urile zilnice, de deadlineuri, de ședințe, de raportare și documente în Excel. În unanimitate, s-a decis: locul lor preferat de pe pământ și din aer va deveni realitate.

arbitraj comercial

Această oază de liniște a pelicanilor și a asociaților lor a început să fie considerată chiar o oportunitate pe piața locală.

Încă de la începutul activității, toate eforturile au fost direcționate spre transformarea zonei într-una de entertainment și cu scopuri recreative.

Încă din prima luna, PLIX și PLISC, cei doi acționari majoritati, s-au întâlnit cu echipa de management și au întocmit primele statistici. Într-adevăr, orașul plin de betoane începea să îi alunge tot mai mult pe corporatiști spre oaza de fericire, Casa PLIX.

Într-o zi, în biroul contabilului-șef, PLIX a avut un moment de introspecție:

Hmm.. De ce mi-a luat atât de mult timp să fac asta? Aveam toată experiența necesară, aveam resursele pentru a pune bazele acestei afaceri, aveam conexiunile necesare în domeniu, aveam totul. Am așteptat atât de mulți ani, până când mi-am pierdut prietenii, am uitat de persoanele dragi, am rămas doar cu scroll-urile zilnice pe rețelele de socializare. Sper că nu e totul pierdut. Poate mai pot salva ceva dacă organizez un meeting?

Imediat, PLIX a convocat o întâlnire neprotocolară în minilivada de gutui. După un

brainstorming, s-au stabilit toate detaliile pentru întâlnirea cu vechii prieteni și familia lui PLIX. Fiecare participant la întâlnire a primit câteva task-uri și deadlineuri pentru rezolvarea acestora.

Partea cea mai grea i-a revenit lui PLIX. El trebuia să ia legătura cu toți prietenii și cunoscuții din trecut. Știa că punctul său forte e generat de locație, toată lumea din oraș își dorea să viziteze Casa PLIX. Cu toate acestea, nu era convins că toate erorile sale din trecut pot fi acoperite cu o simplă invitație.      top page

În primul rând, a decis să trimită câte un e-mail personalizat vechilor prieteni. Și-a sunat secretara și a rugat-o să îi caute în baza de date și a încercat să scoată vechiul pelican din el în redactarea mesajului. A încercat să își amintească cum era când zbura liber peste tot, când se întâlnea cu prietenii și râdeau pe sârme până dimineața, când nu știa ce înseamnă presiunea ședințelor, a dealineurilor, a managerilor și a ieșit următorul mesaj:

„Poate vă întrebați cine sunt, nu pentru că nu m-ați cunoaște, ci pentru că știți despre mine un singur lucru: că v-am uitat. PLIX, corporatist, pelican de bibliotecă, fixist, perfecționist, rece și intangibil. Nu știu ce ar trebui să spun să șterg ultimii ani în care nu am fost alături de voi la reuniunile pelicanilor, nu am băut bere la meciurile de fotbal și nu v-am fost alături la evenimente.
Nu o să mint că m-am schimbat. Nu ar avea sens. Corporatistul din mine va exista mereu. Dar aș vrea să îmi dați voie să mă alătur vouă, chiar dacă a trecut atât de mult timp. Aș vrea să ne revedem, așa că vă invit în oaza mea de liniște: Casa PLIX”.

După ce și-a șters lacrimile cu aripile obosite și neantrenate, și-a rugat secretara să îi trimită confirmările pe măsură ce apar. Și a așteptat…

Nu a trecut mult timp până telefonul lui PLIX a început să sune :

  • “Salut! Ce mesaj neașteptat, dar bine-venit. Chiar ieri vorbeam cu PLOP despre seara când ne-am urcat toți pe sârma stâlpului de telegraf de la colț cu magazinul verde și s-a rupt pentru că făceai tu show-uri de echilibristică. Când visai să ajungi sportiv, mai știi?

Am aflat, mai târziu, că te-ai angajat la corporația Corporation, iar acum mă inviți în Casa PLIX! Nu ratez o asemenea revedere, pelicane.”

  • “Plix trăiește, să vezi și să nu crezi! Și ca să cred am să vin să văd. Mulțumesc de invitație!”
  • “Bună, PLIX! Apreciez mesajul, dar din păcate sunt foarte ocupată cu copiii weekend-ul care vine. Meditații de zbor, meditații la matematică, iar SLUP e plecat în delegație. Sper să reușim să ne vedem curând, totuși.”

PLIX a primit fel și fel de răspunsuri. Unele l-au făcut să-și scuture aripile de fericire, altele să zâmbească mâhnit, la urma urmei,  chiar și refuzurile reprezentau comunicare cu vechi prieteni.
Acum, tot ce mai rămân de făcut sunt pregătirile. Deși, PLIX era departe de clădirile de beton cu multe etaje și multe rapoarte de predat, a reușit să păstreze din micile plăceri corporatiste și, astfel, a întocmit o listă pe care a trecut,

într-un scris nu foarte caligrafic, numele celor ce urmau să vină la festiva reuniune.

Prietenii și familia lui PLIX, la care el se gândea că la niște importanți investitori și parteneri de afaceri, urmau să vină în câteva ore. Băutura era pregătită să destindă și să împingă pe toată lumea la distracție. PLIX a aranjat, într-un mod ușor obsesiv-compulsiv, destule sticle de lichior îmbietor de prune culese pe bune de angajații Întreprinderii Economice Asociative și Participative „Viața la țară”. De muzică n-aveau nevoie. Până la urmă, invitații săi urmau să se bucure de gălăgia nevinovată a naturii din jurul lor.      top page

-Ta dăm , ta dăm dăm, ta da-dăm! Și PLIX primi primul apel al unui invitat ușor pierdut.

Printre glume de genul „Acesta este un meeting plătit? Trebuie să mă pontez?” „Nu, PLOP, e un team building decontat de firmă”, s-au pierdut cu toții într-o zarvă mare de discuții, doi câte doi, vorbind ba despre ploi, ba despre „noi”, ba despre câte oportunități de extindere există pentru Casa Plix.

Într-un moment oportun, un pelican mai nebun s-a ridicat și-a încercat să țină un toast:

„Va spun sincer, dragii mei, că n-am mai băut de mult un lichior așa aromat. PLIX, eu cred c-ai dat lovitura aici. Mi-e cam greu să te văd pelican așezat la locului lui, de la business center park la gutui în copac? Ești propriul tău șef!
Este extraordinar! Mă bucur pentru ține, văd că-ți merge bine, uite, până și penele tale au o strălucire aparte. Dar, pe lângă asta, mă bucur să vă văd pe toți aici! Să vă aud poveștile.. […]”

În timp ce PLOP ținea acest discurs, PLIX părea să fie pierdut printre rânduri. Nu contau cuvintele exacte, pentru că el se simțea împlinit. Nicio pasăre nu i-a purtat ranchiună, cu toții erau mult mai înțelegători decât își amintea el, cu toții aveau familii și ocupații zilnice care le consumau timpul, dar, în final, cu toții erau și foarte mândri de ce devenise pelicanul cândva „corporatrist”.

Când reuniunea s-a încheiat, PLIX n-a avut nevoie de feedback scris.
Unii dintre ei s-au transformat în potențiali colaboratori, unii s-au simțit inspirați, iar PLIX se pare că i-a pus pe gânduri hotărâte de a scăpa de aerul condiționat, la fel de condiționat ca timpul și ca spiritul lor de a gândi outside the box.

Întreprinderea Economică Asociativă și Participativă „Viața la țară”, a continuat să prospere. PLIX a angajat talente pe departamentul de PR și comunicare, specialiști în vânzări și astfel a ajuns să colaboreze cu una dintre cele mai râvnite pescarii din orașul de beton din care a plecat, iar acesta a fost doar începutul adevăratei sale cariere.      top page


marketing

Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Servicii: Grafica si logo Blog: Cum se face? – Etichete volumetrice
Blog: Cum se face? – Clinica stomatologica Blog: Cum se face? – Sistem management ISO 9001

 


C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI


Monica Ștefănescu este o tânără studentă a “Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării” din cadrul Universității din București. A studiat timp de 2 ani în Praga, într-un liceu
bilingv, unde a dezvoltat abilități avansate de limbi străine, atât cehă cât și engleză. Până la vârsta de 23 de ani, Monica a reușit să călătorească în 9 țări, nu doar în Europa. Este pasionată de scris, de călătorit, și, nu în ultimul rând, de limbi străine.
Monica lucreaza ca freelancer Content si copy writing si are o colaborare permanenta cu cezariulian.ro

top page