resurse umaneResurse Umane

Cu ocazia “Zilei Porților Deschise” la un start-up ce a împlinit venerabila vârstă de 5 ani, pe lângă clienți, furnizori și parteneri de afaceri, au venit la eveniment și câțiva reporteri, în speranța că vor reuși o știre inedită despre evoluțiile în sectorul IMM.

Reporterul:
– Domnule Antreprenor, la dumneavoastră în firmă, câți angajați muncesc?
Antreprenorul:
– Aproape jumătate dintre ei! … …

Capitolul 1 Situația prezentă
Capitolul 2 Organizarea Resurselor Umane
Capitolul 3 Selecția și recrutarea de personal
Capitolul 4 – Instruirea personalului

Capitolul 1 Situația prezentă

resurse umane

Antreprenorul nostru, om cu expertiză în ale afacerilor, și el surprins de răspunsul dat Reporterului, a realizat că, într-adevăr, realitatea că dintre toți angajații mai puțin de 50% foloseau timpul petrecut în firmă pentru a realiza valoare adăugată, era cel puțin îngrijorătoare.
De acesta, a luat decizia să angajeze un Director HR.

După ceva vreme de analiză internă, audituri de terță și secundă parte, meeting-uri cu managerii de departament, dar și cu diverși lucrători, Directorul HR se prezintă la Domnul Antreprenor și, prezentând analiza SWOT, îi spune pe scurt concluzia:

– Trebuie făcută de urgență o restructurare!
– Da, așa este. La ce te gândești?
– Funcția de marketing nu este deloc reprezentată, organizația trebuie orientată spre satisfacția cerintelui clientului.
resurse umaneNu există un sistem de management care să monitorizeze activitatea și rezultatele, să livreze decizii pentru îmbunătățirea continuă, să aloce eficient resursele … Ne mai trebuie și o analiză SWOT, o bună înțelegere a mediului operațional, analiza concurenței, un sistem de monitorizare a riscurilor și valorificare a oportunităților ….
– Da, Ok …- vorbești bine, ca din cărți! M-ai convins! Eu urmează să plec în concediu.
Îți dau mână liberă pentru un proces de schimbare și dezvoltare. De abia aștept să văd ce faci!    top page

Capitolul 2-Organizarea Resurselor Umane

Domnul Antreprenor plecă încrezător în primul concediu prelungit după peste zece ani de muncă frenetică pentru construirea business-ului pe care îl privea ca pe propriul copil.

Domnul Director de Resurse Umane se apucă conștiincios de lucru: Fișe de post și specificații de personal în care să consemneze precis aptitudinile, abilitățile, cunoștințele, pregătirea profesională și certificările cerute pentru primele poziții care apar în organigramă.

După formarea echipei manageriale, s-au apucat de lucru.

Directorul de producție solicită un software specializat în proiectare și un sistem ERP.
Directorul de marketing a angatat doi ASM și un specialist în PR, solicitând achiziția unor programe de prelucrare grafica și un nou tip de acces la internet cu viteză sporită pentru accesarea platformelor specializate …
În perspectivă, trebuie achiziționat și un CRM.
Directorul de dezvoltare a arătat necesitatea de a angaja un consultant specializat pe analiza datelor și evoluțiilor macroeconomice.
Directorul Resurse Umane a luat o decizie rapidă – trebuia angajat un responsabil IT & C pentru realizarea cerințelor …                  top page

Prima ședința a Echipei manageriale:

  • Directorul de producție a identificat doi lucrători care nu aplicau procedurile de lucru.
    A propus să fie restructurați, reducând astfel și costurile de producție …
  • Directorul de marketing a identificat noi canale de distribuție – trebuiau deschise două agenții comerciale – una în nord-vest și una la Bruxel, pentru a valorifica oportunitățile pieței comune europene – obiectiv strategic promovat de noul guvern, ca o soluție eficace de revigorare și dezvotare a economiei. Trebuiau alocate cheltuieli de deplasare pentru organizarea agenției, selecția personalului, implementarea procedurilor de lucru.
  • Directorul de dezvoltare a identificat deja un punct slab intern organizatiei – departamentul de service era un centru de cost ce înregistra cheltuieli, fără să aibă venituri, fără să realizeze o valoare adăugată – nu făcea decât să remedieze defecte de fabricație propunând externalizarea acestor servicii …

Bineînțeles, a identificat și un punct forte – dezvoltarea fără precedent a echipei și proceselor de management …

resurse umaneContabilul, în nota sa permanent pesimistă, arată că se întețesc problemele legate de cash-flow.
“Asta nu sună bine … “ gândi Directorul Resurse Umane – responsabil de întregul proces de dezvoltare … “Domnului Antreprenor nu o să-i placă asta cu banii. Am să rezolv urgent acesta problema”.

A doua zi apăru deja în firmă noul Director Financiar – responsabil cu bugetul și cash-flow-ul.
Tebuiau achiziționate câteva mașini noi de serviciu.

Totul părea că scapă ușor de sub control, când Directorul de Resurse Umane citi un articol despre ISO 9001 – avantaje și beneficii: creșterea veniturilor, reducerea timpilor de operare pentru realizarea producție și implicit a cheltuielilor, optimizarea proceselor șamd

Totul sună atât de bine … Acum o să se rezolve și cu banii, iar Domnul Antreprenor o să-îi dea și o primă.                top page

resurse umaneFără să stea pe gânduri, Directorul nostru angajă de urgență un RMC (reprezentantul managementului pentru calitate), un Auditor intern și doi specialiști în sisteme de management pentru redactarea Manualului calității, a procedurilor și instrucțiunilor de lucru, pentru identificarea proceselor și reproiectarea acestora, pentru instruirea personalului.

Având nevoie de rezultate rapide întrucât perioada de concediu a Directorului general se apropie cu repeziciune de final, Directorul Resurse Umane decise să înceapă cu Departamentul de producție – principalul motor de valoare adăugată în firmă.

Cei patru muncitori de mai rămăseseră prin companie au fost scoși din producție o săptămâna ca să fie instruiți despre modul de aplicare a noilor proceduri și despre beneficiile sistemului ISO 9001 – contribuind astfel în creșterea angajamentului angajaților pentru realizarea obiectivelor strategice ….

Timpul trecu mai repede decât era de așteptat și a doua zi Directorul HR urmă să prezinte rezultatele muncii sale Domnului Antreprenor …

Convocă o întâlnire fulger cu Directorul Financiar să afle rezultatele și concluziile în cifre ale efortului depus.

promovare media

– Cum stăm cu cash-flow-ul? Ce îl anunț mâine pe Domnul Antreprenor?
– Compania s-a transformat semnificativ! zise Directorul Financiar.
– Și ce avem de făcut în continuare?
– Să cerem de urgență aplicarea procedurii de reorganizare judiciară …    top page

Capitolul 3 Selecția și recrutarea de personal

În acea seară, Directorul de HR se culcă abătut și plin de remușcări.

Încă nu prea înțelegea ce nu a mers bine! Doar a aplicat atât abordarea procesuala, cât și gândirea pe bază de risc …
Într-un final, doborât de oboseală, căzu într-un somn adânc.

Spre miezul nopții se trezi cu o ușoară durere în piept … respirația era din ce în ce mai grea …

“Ce să fac? Oare o fi cazul să sun la urgență? …”

Printr-un con de lumina lăptoasă urcă și ajunse în fața Sfântului Petru:

– Întotdeauna cumpănesc cu grijă și, luând în considerare și pe cele bune și pe cele rele, trimit fiecare suflet ce ajunge la mine, ori în Rai, ori in Iad.
Ai fost un om bun, cugetat, îi ajuți pe cei din jur, te-ai incris in asociatia de protecție a animalelor, ai fondat o societate de caritate pentru într-ajutorare reciproca si sprijin mutual pro bono.
Ai fost, de la o vreme, vegan.

Ai făcut fapte bune, chiar si atunci cand, contrar intenției tale, efectul acestora nu  fost chiar fericit …
– Asta înseamnă ca ajung in Rai?, Intreba Directorul HR, ușor emoționat.
– Nu încă … răspunse  Petru, pentru toate cate am arătat, pentru tine am sa fac o excepție si nu am  decid eu!
– … … …
– Te las pe tine să decizi! Am să-ți dau o zi de probă în Rai și una în Iad, apoi decizi tu unde o să fie locul în care o să-ți petreci veșnicia. Unde vrei să mergi mai întâi?    top page

Directorul HR medită nu mai mult de două clipe și luă o decizie strategică:
– O să marg mai întâi în Iad! Știu că prima opțiune este să-mi petrec veșnicia în Rai, și vreau să
trăiesc și acesta experiență înainte de ….
– Bine. Uite, iei liftul de acolo, și mergi la etajul minus 13. Nu ai de mers până la lift mai mult de două minute. Dacă cumva uiți unde trebuie să mergi, pe panoul de control al liftului, dotat cu tach-screen, wi-fi, wireless și bluetouth în versiunea 3.1., poți să introduci username “A@b//:http’*©afla,cum-“ și parola “data-de-azi-și-de maine” – fără diacritice și panoul de control o să te întrebe automat “la ce etaj vrei să mergi?” .
Nu trebuie să tastezi răspunsul, liftul este dotat cu comenzi vocale, chiar dacă, uneori, în loc să te ducă unde vrei tu, o să te ducă unde vrea el, pentru ca a fost abgradat cu inteligență artificială. Dacă se întâmplă asta, da-i “restart” apoi “revii la setările din fabrica”.
Liftul nu o să te asculte nici de data asta, dar uneori se sperie și îți da un premiu “lucky loser”.

Înarmat cu tot setul de instrucțiuni pe care nu s-a obosit să le memoreze pentru că le-a înregistrat pe telefonul mobil, omul nostru pleacă încrezător în prima probă de concurs.

Merge, ia liftul, etajul minus 13. Ajunge la destinație.
“atentie, se deschid usile” și “mind the gap between the train and the platform”.
După minute bune de așteptare concentrată pe instrucțiunile vocale primite, ușa liftului se deschide, se închide, se deschide …          top page

Este întâmpinat de Cel cu Cornițe în persoană, însoțit de o hostesa înaltă, echipată cu echipament de protecție corespunzător, blondă, ochi albasti, sprâncene, gene și bretele …
Ambientul îl impresionează pe Directorul HR: un spațiu generos, instalații de lumini si lasere, artificii, petarde, abur, fum, bărbați in geci de piele cu ținte, brățări si medalioane, blugi, ghete militare, bentițe pe cap, parul lung prins in coada sau nu, fete si ele îmbrăcate, cumva …
Muzica
rock, DJ, stand-up comedy, trupe live … bere, voca, trabuc, ciubuc, lulea, biliard,… spa, sauna ucata, sauna umeda, sala fitness, pilates, … , soare, apa, mare, …

Dupa ceva timp, Cel cu Cornițe:
– Domnule Director, mulțumim pentru vizita de probă, vă asteptam cu mult interes! …
Înainte sa plecati, va rog sa completați chestionarul de monitorizare a satisfacției clientului …

Directorul Resurse Umane, surprins ca trebuie sa plece așa repede, se indreaptă încet spre liftul care, presimtrea, iarăși o sa-i dea premiul “lucky loser”.

Liftul nu vrea  plece …, introduce username si parola … primește un răspuns:
“Bine, daca insiști, dar ai grija ce-ti dorești, ca s-ar putea sa se si întâmple!”
“atentie, se deschid usile” si “mind the gap between the train and the platform”.

Sfântul Petru:

– Acum iei liftul, mergi la etajul +13. Te aștept peste 24 de ore. Nu-ți mai dau user și parolă – nu-ți mai trebuie, la etajul 13 liftul urcă și fără să-i dai nici un fel de comandă.    top page

Omul nostru urcă în lift, nici nu simte când a urcat 13 etaje, se deschid ușile în liniște.
Cer senin, de un albastru deschis ireal de frumos.
Nori albi, pufoși, frumoși.

Bărbați și femei – oameni înalți, senini, tăcuți, liniștiți, împăcați, îmbrăcai în haine lungi, comode, fără formă, albe …
Unii stau comozi ca pe o canapea pe câte un norișor pufos.

Alții vorbesc în șoaptă, fără să se audă practic nimic, despre înțelepciune, veșnicie, meditație, contemplare, frumusețea și plenitudinea universului …

resurse umaneO frumoasă femeie cântă la harpă un cântec cu sonorități domoale, dulci și monotone.
Îngeri albi survolează zona într-un zbor ireal de încet, completând mai mult decât armonios întreaga scenă.
Spațiu vast, fără limite …

După ceva vreme, Directorul Resurse Umane se uită la ceas …
Este surprins cât de puțin timp a trecut de când se relaxează în Rai. Timpul parcă nu mai are dimensiune.

Mai trece ceva vreme și omul nostru se uită iar la ceas, crezând că se apropie timpul să ia liftul …

Nu trecuseră nici câteva minute …
resurse umaneSecundarul ceasului se mișca de parcă era în cea mai neverosimilă “reluare” pe care o văzuse vreodată …

După o prea lungă perioadă de relaxare și liniște ușa liftului se deschide …
În lift, personajul nostru medită îndelung … Ce să facă ? Cum să facă ?
Atât de liniște și bine în Rai …
Ce mai zgomotos era în jos … …

Ușa liftului se deschide fără nici un mesaj.

– Cum a fost? Ce decizi ?
– Am să merg la minus 13, zice Directorul Resurse Umane,
gândindu-se la cât timp are de petrecut într-o veșnicie.
– Bine, e alegerea ta!

Liftul de oprește la minus 13. Se deschid ușile.
Liniște, semiîntuneric, se aud lemnele trosnind domol în foc.
Focuri mici, cazane cu smoală fumegând …
Din când în când se ridică din cazan câte unul – Cornițe îl împinge ferm înapoi la fiert.

– Hei, Cornite, unde este muzica, unde sunt artificiile? Cand vin trupele si fetele? Ieri era altfel pe aici!
Cornite, ferm:
– Ieri erai in proces de recrutare; acum te-am angajat deja !          top page

Capitolul 4 – Instruirea personalului.

Dimineata, Directorul Resurse Umane se trezi ud leoarca de transapiratie. Avusese un cosmar ca niciodata.
Se facea ca adormise cu o seara inainte si, la un moment dat, trezit de o durere cuplita in piept, a sunat la 112. Pana sa vina salvarea, respiratia a inceput sa fie din ce in ce mai grea, pulsul sa scada … Se facea ca a plecat pe un drum fara intoarcere …

A facut un dus rapid, o cafea pe fuga si repede la serviciu …
Era decis sa intreprinda masuri salvatoare, sa rezolve problema cu armata de functionari si consultanti pe care i-a angajat in ultima perioada.

muranos.roCere o audienta la patron si zice:
Domnule Antreprenor, trebuie neaparat sa investim in pregatirea profesionala a angajatilor, sa-i trimitem la training-uri, workshop-uri, team-bilding-uri si seminarii.
Trebuie sa-si dezvolte capabilitatile, aptitudinile si abilitatile operationale si de business.
Sa le facem un plan de cariera. Sa identificam si sa punem accent pe factorii motivationali!

Antreprenorul:
– Si ce se intampla daca investim atat in instruire apoi angajatii pleaca la multinationale?
HR:
– Si ce se intampla daca nu investim in instruire si ei raman?   top page

 


resurse umane


 

Domnul Antreprenor gândi în sinea sa „Orice șut în spate nu înseamnă decât un nou pas înainte”
Văzu de curând o relama „Succesul de azi stă în toate eșecurile de ieri”

Se gândi că poate ar fi indicat să-i mai dea Directorului HR o a două șansă.
Va da startul unui nou program de instruire si dezvoltare a personalului. Poate un team-building
Între timp, caută pe net „idei de afaceri” și citi un articol despre „Cum se face?-Clinică stomatologică „full-service””

 

 


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Brand Storytelling Blog: Cum se vede? – perspectiva clientilor
Blog: Competițiile de șah și abilitățile de business Blog: Despre marketing
Anunturi: Cum se vede? – Industria de publicitate Blog: SAHUL – dezvoltare aptitudini si abilitati

 


C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI