Strategie de marketing și vânzari

strategie marketingVom dezvolta 5 acțiuni de strategie de marketing care au ca rezultat vânzari mai mari, oricare ar fi domeniul afacerii tale.

 

Marketingul inspira oamenii să-ți spună „da” produslui/serviciului tău, dar, în același timp, să spună „da” și lor înșiși, adică nevoilor lor.
Marketingul are o funcție strategica în business, el este mecanismul care face să construiască business-ul.

 

Cum faci să te diferențiezi de competiția?
Avatarul de client sau portretul clientului ideal
Segmentarea
Stabilirea obiectivelor de marketing
Canalele de comunicare

 



1. Cum faci să te diferențiezi de competiția?

Înainte de orice decizie cu privire la comunicare, trebuie să facem o cercetare de piață, fie online, pe google sau facebook, fie prin alte tehnici (ex. sondaje, studiu de piață, etc).
Din analiza informațiilor culese astfel, înțelegem care sunt nevoile/cererile în piață și care, poate, nu sunt acoperite de ceilalti competitori.
Oportunitățile care apar în comunicare deriva din aceasta acțiune de marketing.

2. Avatarul de client sau portretul clientului ideal

Clientul ideal este acea persoana care este într-o relație foarte buna cu tine, comunicați foarte bine unul cu celalalt, te recomanda la prieteni, e mulțumit de serviciile tale.
Atenție –  avatarul de client nu este publicul tintă la care ne adresam. El este un model pe care trebuie să-l definim: ce calități are, ce interese are, ce prieteni are, vârstă, etc.
Toate acestea se obțin în urma unui chestionar.
În final, putem obține mai multe tipuri de avatar, și atunci vom comunica diferit pentru fiecare tip de avatar.

3. Segmentarea

Un business profitabil este acela care deservește mai multor categorii de clienți.
Segmentarea clienților se face prin cercetarea de piață, prin identificarea publicului tintă (demografic, geografic, sex, vârstă, venituri, educație, etc). Divizarea pieței funcție de segmentarea clienților cu un comportament, nevoi și caracteristici distincte necesita mesaje distincte în comunicare.

4. Stabilirea obiectivelor de marketing

După ce s-au stabilit primele puncte, putem să decidem obiectivele de marketing, care trebuie să fie măsurabile.

Un obiectiv important este notorietatea (awareness).

Campaniile de imagine sunt de obicei cele mai costisitoare, deaorece perioada este mai lunga, mesajele au un conținut valoros, comunicarea este mai complexa.

Un alt obiectiv este loializarea/fidelizarea clienților
– trebuie să analizam cine a cumpărat și de ce și ce le putem oferi în plus acestor clienți.

De asemenea, creșterea numărului de clienti este un alt obiectiv de marketing.

Exemplu: pentru un magazine online, ca obiective de marketing putem considera:

– Creșterea traficului pe site prin optimizarea SEO al contentului site-ului și prin Google Adwords

– Creșterea bazei de date de abonați la newsletter – traficul venit din SEO creste implicit și canalul de e-mail marketing

– Creșterea traficului prin afiliere – Marketing-ul afiliat funcționează daca menținem o relație strânsă cu afiliații și le puneți la dispoziție instrumente de promovare.

 

Recomandam în acest caz un consultant care să mențină comunicarea cu afiliații, iar la costuri cu acest canal avem grija sa adaugam si un buget special. Ca să se setam obiectivele de mai sus, trebuie luate în seama rezultatele anterioare ale site-ului , precum și bugetul alocat campaniilor de marketing astfel încât strategia să fie pe termen lung.

5. Canalele de comunicare

Aceasta acțiune este ultima etapa atunci când faci o strategia de marketing pentru că tii cont de toate punctele de mai sus.

Canalele de comunicare se împart în canale Above the line (ATL) – TV, radio, presa, online, panotaj stradal și Below the line (BTL) – PR, evenimente, târguri, expoziții, activități promoționale cum ar fi sampling, concursuri, etc.

Mediul online este un mediu cu segmentari variate, bazate pe filtrarea informațiilor în funcție de interes și de relevanta. Mai mult decât atât, online-ul este cel mai măsurabil canal de comunicare. Internetul cuprinde website-ul, rețele sociale, bloguri și forumuri, diverse platforme cum ar fi youtube, gmail, yahoo mail, etc.



În concluzie, indiferent de domeniul afacerii tale, ai nevoie de marketing pentru a promova produsele sau serviciile tale.
Cât de bine vei reuși, depinde numai de strategie de marketing pe care o dezvolți care să te conducă la rezultatele setate.


Vezi articole cezariulian.ro „Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme business si servicii B2B:

Blog: Marketing online – Instrumente utile Blog: Cum se face? – Serigrafie – un business creativ
Servicii: Promovare media Blog: Cum se face? – Clinica stomatologica
Servicii – Promovare online Blog: Cum se face? – Sistem management ISO 9001
Servicii: Grafica si logo Blog: Cum se face? – Etichete volumetrice

 

C O N T A C T  INFORMATII UTILE PENTRU AFACERI  COLABORATORI